КОРЕН ОТ ГЛУХАРЧЕ: ВСИЧКО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕМ, КАК СЕ ПРИЕМА, ПРОТИВОПОКАЗАНИЯ

  • admin
  • 16.05.2022
  • Коментарите са изключени за КОРЕН ОТ ГЛУХАРЧЕ: ВСИЧКО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕМ, КАК СЕ ПРИЕМА, ПРОТИВОПОКАЗАНИЯ
  • Uncategorized

Билките са това, към което всички хора са се обръщали в миналото. Било то за лечението на едно, за поддържане на състоянието на нещо друго, те са това, което е давало надежда на хората много преди медицината да успее да се развие до нивото, до което се намира днес.

Една изключително полезна билка, която намира широко приложение в българската народна медицина, е коренът от глухарче. Истината е, че това растение крие в себе си неподозирани полезни свойства, които могат да подобрят човешкия организъм дори и днес.

В днешната статия ще си поговорим надълго и нашироко за същността, разпространението и съдържанието на корена от глухарче. А ако искате да разберете как се приема корен от глухарче, останете с нас до края на статията.


КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА КОРЕНЪТ ОТ ГЛУХАРЧЕ

Всички сме виждали онези растения, които през пролетта и късното лято обитават всякакви ливади, пасища, зелени площи и песъчливи участъци. Говорим именно за това растение, което често се превръща в повод за усмивки сред малки и големи. Точно така – глухарчето. То представлява ниско многогодишно тревисто растение, от чието коренище над земята растат по 1 или 2 кухи стъбла, изпълнени с млечен сок. Цветовете му са жълти на цвят. Плодовете на растението са именно онези бели, добре познати на всички ни власинки, наредени в красиви кръгове.

Интересно за растението е, че се използват както корените, така и цялата надземна цъфтяща част. Важно е да разграничите подходящото време за бране – корените се събират през есента, след като листната розетка е започнала да увяхва. Не се берат корените на цъфтящите растения. Що се отнася до надземната част обаче, тя се бере през месеците от април до август. След бране, корените на глухарчето се измиват и изсушават до момента, в който млечният сок вече е спрял изтичането си. За да разберете, че корените са готови, опитайте се да ги прегънете – ако са станали чупливи, значи вашите корени са вече готови.

КАКВО ПРАВИ КОРЕНЪТ ОТ ГЛУХАРЧЕ ТОЛКОВА ПОЛЕЗЕН

Ако се чудите каква е причината да има толкова много и различни хора, излекувани с корен от глухарче, отговорът е повече от ясен и се крие в състава на билката. Истината е, че съдържанието на корените е изключително богато и подходящо за лечение на различни проблеми, заболявания и симптоматики.

В един корен от глухарче ще откриете множество полезни вещества, витамини и минерали. Богато е съдържанието на фибри, калий, калций, магнезий, цинк, желязо и фосфор. Витамините от групите B, C и D също намират своето почетно място сред водещите съставки на корена. Освен това в него се съдържат горчиви вещества с гликозиден характер, в това число и тараксацин, който благоприятства отделителната система и подпомага уринарния тракт. Други полезни вещества, които ще откриете в тези корени, включват инулин, стероли, терпени и флавоноиди.

КОРЕНИ ОТ ГЛУХАРЧЕ – ЛЕЧЕБНИ СВОЙСТВА

Достигнахме до най-интересната и вълнуваща част за корените от глухарче – лечебните свойства, които корените крият и които могат цялостно да подобрят функционирането. Нека ви запознаем с основните и най-популярни ползи:

КОРЕНИ ОТ ГЛУХАРЧЕ ЗА ОТСЛАБВАНЕ

Корени от глухарче за отслабване? Абсолютно да. Това е една от най-широко популярните ползи на корена. Отслабването тук е следствие от подобрената обмяна на веществата. Приемът на корените на растението нормализират липидния и въглеродния обмен на веществата. Стимулирайки организма, те предоставят възможност на всички хора, желаещи да отслабнат, да влязат във форма и да се отърват от излишните килограми. Разбира се, имайте предвид, че това не се случва без допълнителни тренировки и движение. За тези цели все пак ви съветваме преди всяко хранене да приемате чай от глухарче. Той стимулира стомашната секреция и по този начин подобрява храносмилането.

КОРЕН ОТ ГЛУХАРЧЕ ПРИ РАК

Изследвания показват подобрение при състоянието на някои онкоболни пациенти, страдащи от левкемия. След прием на корен от глухарче се включва механизма на апоптоза. Това е процес на програмирана клетъчна смърт, при който клетките се самоунищожават. Интересният факт е, че при тези пациенти, здравите клетки били запазени. Изследването е проведено в Уиндзорския университет в Канада.

Тепърва обаче се правят тестове върху ползите на корените при онкологични заболявания и тумори. Изследователите и учените не са се произнесли окончателно за това дали наистина може да се каже, че корен от глухарче е истински лековит при онкоболни хора. Съветваме ви, в случай че вие или ваш близък страда от такъв вид заболяване, да не разчитате единствено и само на алтернативна медицина. Също така никога не давайте на човек с онкологично заболяване корен от глухарче преди да сте се консултирали с лекуващите онколози!

КОРЕН ОТ ГЛУХАРЧЕ ЗА ПОДОБРЕНА ФУНКЦИЯ НА СЪРЦЕТО.

Редовното пречистване на кръвта е необходимо за по-добрата работа на кръвоносната и сърдечно-съдовата система. Растението намалява нивата на холестерола, като по този начин предпазва от натрупвания по стените на кръвоносните пътища и подобрява кръвообращението. Сърдечният мускул също извлича позитиви от глухарчето, като по този начин функционира по-добре. Здравото и добре работещо сърце е необходимо условие, което предпазва организма от евентуални хронични и внезапни проблеми.

СТАВНИ ПРОБЛЕМИ И КОРЕН ОТ ГЛУХАРЧЕ

Симптомите при артрит, остеопороза, артроза и останалите ставни заболявания могат да бъдат болезнени и да доведат до ограничаване на движението. Това може да се превърне в голям проблем за организма, защото ограниченото движение води до атрофиране на мускулите. Коренът от глухарче може да облекчи симптомите. Това е така поради съдържанието на калций, който цялостно укрепва костите.

КОРЕН ОТ ГЛУХАРЧЕ ЗА СИЛНА ИМУННА СИСТЕМА

Билката има противовъзпалително действие. Благодарение на него, тя предпазва организма и повишава имунната функция. Също така важно свойство на билката е това, че може да се справя с всякакви гъбички и заплашителни микроби.

КОРЕН ОТ ГЛУХАРЧЕ ПРИ ЗАПЕК

Билката подпомага функцията на черния дроб, позволявайки му по-бързо да елиминира токсините. В комбинация с подобряването на храносмилането, коренът от глухарче може да служи като разхлабително при запек. Но не само това.

Коренът естествено намалява пикочната киселина и стимулира производството на урина. Това му диуретично действие помага срещу натрупване на отоци в организма и се бори с възможните бактериални инфекции в храносмилателния тракт.

КАК СЕ ПРИЕМА КОРЕН ОТ ГЛУХАРЧЕ

Как се приема корен от глухарче? Коренът може да се приема под всякакви форми. Най-популярната обаче е сваряването му на чай. Една популярна рецепта за полезен чай от корен от глухарче, която е лесна за изпълнение от всички хора, е следната:

  • Отсипвате нарязаните корени в 1 ч.л;
  • Слагате ги в чайник и ги заливате с 250 мл студена вода;
  • След като чаят е готов, го оставяте да поседи така между 6-8 астрономически часа;
  • Накрая прецеждате чая в друг съд и започвате да го консумирате на порции през целия ден.

Съвет: За да си спестите неудобството от чакането, може да варите чая вечер преди лягане, а сутрин само да го прецедите и да започнете приема.

Друг популярен метод е под формата на хранителни добавки или тинктури. Той ви спестява времето и усилията по това да си приготвите чая или отварата от корен от глухарче сами.

КОРЕНИ ОТ ГЛУХАРЧЕ – ПРОТИВОПОКАЗАНИЯ

Остана ни важната задача да обсъдим имат ли корените от глухарче противопоказания. И отговорът тук е положителен. Алергичните реакции могат да бъдат често срещани при перорален прием или пък при прилагане върху кожата на чувствителни хора. За ориентир знайте, че в случай че проявявате алергия към амброзия и други сходни растения, в това число хризантеми, лайка, бял равнец,невен и маргаритки, то много вероятно е да бъдете алергични и към корени на глухарче.

Важно е да не комбинирате приема на корен от глухарче с други медицински продукти и най-вече антибиотици, защото по този начин може да намалите ефективността на антибиотиците. Диуретичните свойства на корена намаляват премахването на литий в организма. Това означава, че организмът може да се пренасити на литий, който да доведе до по-сериозни странични ефекти.

Не се препоръчва използването от хора, страдащи от язва и гастрит, тъй като коренът може да предизвика свръхпродукция на стомашни киселини. А хора, имащи проблеми с жлъчния мехур трябва да се консултират с лекар-специалист преди начало на прием на билката.

КОРЕН ОТ ГЛУХАРЧЕ – СТРАНИЧНИ ЕФЕКТИ

Смята се, че билката не води до сериозни странични ефекти. Въпреки това, за да избегнете каквито и да било рискове, съветваме ви да се консултирате с вашия лекуващ лекар доколко коренът от глухарче е подходящ за прием от вашия организъм.

Стига да се спазва препоръката да не се комбинира с антибиотици, коренът не би трябвало да причинява проблеми. Ако се приема с антибиотици, съществува реална опасност, той да ускори преминаването на медикамента през организма и да го изведе от него, преди антибиотикът да е имал възможността да подейства.

Една от страничните реакции, която може да се получи в резултат на повишен прием на корен от глухарче, е кръвоизливът. Това е и причината хората, приемащи разреждащи кръвта лекарства, да не трябва да приемат билката. Също така тя може да намали нивото на кръвната захар. А при диабетици, приемащи лекарства за контрол на глюкозата, може да доведе до хипогликемия.

Заключение:

На финала на нашата статия се надяваме, че вече сте достатъчно информирани за това какво е корен от глухарче, на какво дължи лечебните си свойства, в какви ситуации помага и има ли противопоказания и странични ефекти при приема му. Освен полезно, надяваме се, че прочетеното е било и интересно.

А ако обичате в свободното си време да се информирате за света на билките, техните ползи и противопоказания, може да посетите блога ни, където ще откриете подробно разписани материали на тази тематика.