ТУРТА – ПОЛЗИ, СВОЙСТВА И ПРОТИВОПОКАЗАНИЯ

  • admin
  • 17.05.2022
  • Коментарите са изключени за ТУРТА – ПОЛЗИ, СВОЙСТВА И ПРОТИВОПОКАЗАНИЯ
  • Uncategorized

В природата съществуват множество красиви цветя, някои от които притежават невероятни и лечебни за организма свойства. Неслучайно още от древни времена човечеството се е научило да се възползва от тях. Цвете, което е едновременно и полезно, и много красиво на външен вид, е туртата, която със сигурност сте виждали в повечето градини и паркове. Цветовете ѝ много приличат на тези на растението невен, с което обаче не бива да се бъркат!


В тази статия ще разберете какво представлява това красиво и полезно цвете, как то благоприятно повлиява организма и има ли странични ефекти от неговата консумация. Останете с нас, за да разберете всичко това, и още много за градинското растение!

КАКВИ СА ЛЕЧЕБНИТЕ СВОЙСТВА НА ТУРТАТА

Основните ползи за здравето, които предлага консумацията на турта, се дължат на нейните антибиотични и антисептични свойства. Това превръща растението в успешно средство срещу гъбички и паразити. Цветето е ефективно лекарство срещу мазоли, отоци и кръвоизливи, както и при проблеми с женското здраве от всякакво естество – миоми, възли, стерилитет, кисти.

Това превръща растението в успешно средство срещу гъбички и паразити. Цветето е ефективно лекарство срещу мазоли, отоци и кръвоизливи, както и при проблеми с женското здраве от всякакво естество – миоми, възли, стерилитет, кисти.

Ако страдате от заболявания на очите, туртата може да бъде добро решение за обостряне на вашето зрение. Растението има и противотуморни и диуретични свойства, тонизира организма и намалява нивата на стрес. Тя е полезна и за кожата при борба срещу акне, обриви и екземи. От турта е възможно да се направи и хидратиращ лосион за лице, рецептата за която ще разберете, ако останете с нас до края на статията!

Освен гореизброените лечебни свойства на растението турта, то е полезно за организма и в случай че страдате от хрема, синузит, високи нива на стрес, цистит, артрит и високо кръвно налягане. В Индия сокът от растението се смята за едно от най-ефикасните средства срещу екземи, а в Бразилия се използва против глисти. Има данни, че дори инките са използвали растението срещу очни проблеми и кожни заболявания и инфекции.

ЗА КАКВО СЕ ИЗПОЛЗВА БИЛКАТА ТУРТА

Употребата на турта е много комплексна, тъй като може да се използва както като цвете или етерично-маслена култура, така и като подправка (особено в Америка и Централна Европа) и билка. А цветовете на растението са ядливи и са здравословна и естествена алтернатива на сладкарската боя. Изсушените му листа са чудесна подправка, освен което успешно могат да прогонят и молци, ако се поставят в гардероба.

Основното лечебно свойство, което прави растението турта толкова популярно, е ефикасността му срещу миомни възли, благодарение на антисептичното си действие. По-подробна информация за миомите и действието на растението в полза на женското здраве може да намерите в тази статия. Билката също е ефективна и при полипи и трудно забременяване.

Интересен факт е и, че туртата се засява в градините, за да предпазва посевите от вредители, понеже притежава свойството да пречиства почвата от бактерии. Тя има успокояващо и тонизиращо действие. При дихателни проблеми може да си правите инхалации с 5 цвята турта, запарени в чайник с вода, като в продължение на няколко минути вдишвате през устата и издишвате през носа. Ако искате да разберете какви са и другите начини за приложение на лековитото цвете, останете с нас!

НАЧИНИ ЗА ПРИЛОЖЕНИЕ НА ТУРТАТА

Основната част от растението, която се използва, са цветовете, но листата и стъблата на туртата също са годни за консумация. Действието на билката се засилва, когато тя е в комбинация и с други растения в зависимост от естеството на заболяването. Продуктите, които са направени на основата на цветето, са много разнообразни. Съществува дори турта на таблетки, тъй като високото ѝ съдържание на протеин и калций я превръща в чудесна хранителна добавка. Основните приложения, които красивото цвете намира като лечебно средство, са при създаването на следните продукти:

ОТВАРА ОТ ТУРТА

Отварата от турта е едно от основните средства за лечение на миоми – доброкачествени образувания в мускулната тъкан на матката, които могат да имат сериозни последици върху женския организъм и дори да се превърнат в причинител на безплодие, ако не се вземат навременни мерки. Лесно можете да си приготвите лечебната течност, като сварите няколко изсушени цветчета в 400 мл вода за няколко минути и след като прецедите течността, я пиете на равни части три пъти дневно преди хранене. Отварата помага и срещу други проблеми с женската полова система, като миомни възли и кисти. При наличие на това влошено здравословно състояние можете да прилагате лечението до 3 месеца.

ЛОСИОН ОТ ТУРТА

Вече знаете, че туртата има благоприятно въздействие върху кожата. Може да си направите сами лосион, с който да се мажете няколко пъти дневно, като залеете 2 с.л. цветове с чаша вряла вода и оставите течността да престои през нощта. На сутринта я прецедете и добавете лъжица водка и лимонов сок. Лосионът може да успокои епидермални проблеми от различно естество, както и да накара кожата ви да изглежда по-млада и хидратирана.

ТИНКТУРА ОТ ТУРТА

Тинктурата от турта е много полезна, но тъй като е по-концентрирана, трябва да внимавате да не превишите допустимия дневен прием, който е опоменат в листовката. Туртата, както и билки като невен, котешка стъпка и бял равнец, са едни от най-полезните средства срещу гинекологични заболявания. Тази комбинация благоприятства пикочо-половата система и успешно противодейства на злокачествени образувания. Дори при липса на гинекологични проблеми приемът на тинктурата е препоръчителен като профилактика.

ИЗВЛЕК ОТ ТУРТА

Извлек от турта може да си направите и сами вкъщи, като залеете 3 с.л. от цветовете с половин литър студена вода, оставите да престои около 8 часа, след което сварите течността за 15 минути. Спиртният извлек от турта има много широк спектър на действие върху здравето, като е ефикасен срещу кожни възпаления, кръвоизливи, кисти, както и просто за профилактика и укрепване на организма.

ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ ТУРТА

Лесно можете да си приготвите етерично масло от турта и в домашни условия. Необходими са ви цветове от растението и растително масло в съотношение 1:10 в полза на маслото. Двете съставки се смесват на парна баня за 30 мин при температура до 70°C. Употребата на етеричното масло е много комплексна – можете да го използвате външно срещу акне, кожни екземи, суха кожа и мазоли, но и вътрешно при болки в ухото, венците, дихателни и стомашни проблеми. Възможно е дори да добавите няколко капки от него към салатата си! А ако смесисте етеричното масло от турта с крем по ваше желание, той ще има още по-приятен аромат и успокояващ ефект.

КРЕМ ОТ ТУРТА

Туртата е основна съставка в много кремове, тъй като лечебните ѝ свойства са комплексни, особено когато е съчетана с други билки. Комбинацията от турта, невен, котешка стъпка и бял равнец прави крема изключително ефективен срещу изгаряния, афти, кисти и доброкачествени туморни образувания при жените. Множество ползи за красивия външен вид пък крие съчетанието на туртата с пчелен восък, смрадлика, акация и други полезни натурални съставки, които помагат срещу проблеми като косопад, бръчки, както и срещу мускулни спазми, кисти и против гъбички.

ЧАЙ ОТ ТУРТА

Чаят от турта е един от най-полезните и широкоспектърни продукти за здравето, направени от растението. Ако страдате от зъбобол, проблеми с храносмилането или болки в гърлото, туртата може да бъде идеалното решение за вас! В сушената турта се съдържа голямо количество калций и магнезий, които са отговорни за здравината на костите, елиминирането на токсините и регулирането на нивата на кръвната захар.

Ако искате профилактично да се погрижите за репродуктивната си система, може да сварите един цвят или 1 с.л. от турта в чаша вряла вода и да приемате цялата течност, разпределена на равни дози, 4 пъти през деня, винаги на гладно. Този чай действа като отлична превенция на гинекологични заболявания.

Тъй като туртата, невенът и белият равнец са едни от основните природни лекове срещу различни гинекологични заболявания, съществуват множество рецепти за чайове, които могат да повлияят благоприятно състоянието на женската полова система. За лечение на миоми се препоръчва да смесите сух невен и турта и да сварите една щипка от сместа с 200 мл вода, след което да запарите течността за 40 минути. Чаят се разпределя на равни части за целия ден.

Комбинацията между турта и бял равнец е подходяща при наличие на кисти на яйчниците. Чаят се прави лесно, като смесите общо 1 с.л. от бял равнец и турта и варите за 5 минути в 300 мл вода. А при проблеми с бъбреците и цистит просто сварете няколко цвята в чаша вода и подсладете течността.

Колко време се пие чай от турта

Ако сте се чудили колко време се пие чай от турта, то трябва да знаете, че не бива да прекалявате с консумацията, понеже в растението се съдържат етерични масла, които в по-голяма концентрация биха имали отрицателен, вместо положителен ефект върху организма. Относно отварата от турта – препоръчителният прием е 3 седмици, след което е необходима 1 седмица почивка. Това се повтаря в рамките на 2-3 месеца в зависимост от здравословното ви състояние.

СТРАНИЧНИ ЕФЕКТИ И ПРОТИВОПОКАЗАНИЯ ОТ УПОТРЕБАТА НА ТУРТА

Цветето почти няма противопоказания, но трябва да се избягва от бременни и кърмачки, понеже е полезно само в периода преди зачеване! Деца на възраст до 2 години също е добре да не приемат турта. Препоръчителният период за прием на чай от билката е 3 седмици без прекъсване, след което организмът ви ще има нужда поне от едноседмична почивка.

Преди да включите билката в своето ежедневно меню, е добре да се консултирате с лекар, както и да проверите дали не страдате от непоносимост или алергия към растението. Лесно може да направите това, като сварите един цвят в чаша вряла вода, попарите течността за 20 минути и я изпиете. Скоро след това ще разберете дали организмът ви ще понесе редовен прием на билката, или не.