ХРЯН: ПРОТИВОПОКАЗАНИЯ И ДОЗИРОВКА

  • admin
  • 19.05.2022
  • Коментарите са изключени за ХРЯН: ПРОТИВОПОКАЗАНИЯ И ДОЗИРОВКА
  • Uncategorized

В природата се съдържат множество растения с комплексно приложение, част от които е и хрянът. Той е основна съставка в множество кулинарни рецепти, но същевременно е и мощно лекарство, поради което участва в направата на различни медикаменти и етерични масла.

Още древните народи са били наясно, че растението притежава силата да помага на организма и са го консумирали под различни форми.

Най-добрият начин да се възползвате от полезните качества на хряна обаче е да го консумирате спрямо препоръчителната дневна дозировка. В противен случай, освен че ефектът от консумацията му няма да е толкова добър, е възможно да се появят и странични ефекти и противопоказания, с които ще ви запознаем в следващите редове.

Останете с нас до края на статията и ще разберете какъв е правилният начин за прием на хрян, за да избегнете превръщането му във вредно за организма растение!


КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ХРЯНЪТ И КАКВО СЪДЪРЖА

Хрянът е многогодишно растение, което се среща и на територията на България. Смята се, че произхожда от Югоизточна Европа. Днес то се използва както като декорация, така и като хранително и лечебно средство. Хрянът цъфти на втората година след засаждането си през месеците май и юни, а се бере през октомври.

Въпреки благоприятстващото си стомашно-чревния тракт действие и противовъзпалителните си свойства, от които са се възползвали още древните народи, той е разпространен и като бурен. Поради тази причина употребата му не е толкова популярна.

Хрянът е толкова лечебно средство благодарение на множеството полезни вещества в състава си. Дори консумацията му в сурово състояние притежава добра хранителна стойност. Съдържащото се в неговите листа и корени количество витамин C е дори по-голямо от това в лимона!

Други жизненоважни елементи за правилното функциониране на организма, които се намират в растението, са калий, калций, фосфор, сяра и желязо. Освен тях, захари, етерични масла, витамини от група B, целулоза и каротин също са постоянни съставки на хряна.

КАКВИ СА ПОЛЗИТЕ ЗА ОРГАНИЗМА И ЛЕЧЕБНИТЕ СВОЙСТВА НА ХРЯНА

Ползите и лечебните свойства за организма от консумацията на растението са гарантирани от невероятния му състав. Някои от най-популярните му качества са следните:

  • Мощен диуретик – Хрянът е чудесно средство за справяне със заболявания на бъбреците и пикочни проблеми, като цистит и образуване на камъни, благодарение на диуретичните си свойства;
  • Благоприятства стомашно-чревния тракт – Растението стимулира отделянето на храносмилателни сокове, които подобряват и забързват смилането на храната. Консумацията му е препоръчителна и при ниска киселинност на стомаха;
  • Благоприятства дихателната система – Растението помага за  отхрачване, отпушване на дихателните пътища и успокоява възпаления в тях и в белите дробове;
  • Антибактериално средство – Съдържащите се в хряна фитонциди действат като антибиотици и убиват вредните и опасни микроорганизми;
    Листата му помагат за справяне с нежелани лунички и пигментни петна по кожата.

 

ПРОТИВОПОКАЗАНИЯ И ВРЕДИ ОТ УПОТРЕБАТА НА ХРЯН

Въпреки множеството полезни свойства на растението хрян, противопоказания също могат да бъдат налице в някои ситуации. Обикновено това се случва, ако страдате от алергия към него, или от някое друго заболяване, както и ако превишите значително допустимата дневна доза.

Основните здравословни състояния, при които трябва да се въздържате от консумацията на растението, са бременност и кърмене, стомашни проблеми, високо кръвно налягане, възпалени вътрешни органи, язва, колит, гастрит и др.

Растението е противопоказно за употреба и при деца под 4-годишна възраст. Избягвайте го при леки стомашни смущения и неразположения, защото острият му вкус може допълнително да влоши състоянието ви.

Възможно е да проявявате и алергия към хряна, поради което не е препоръчително да започвате със самолечение преди да сте се консултирали с лекар. Лесно може да разберете дали страдате от непоносимост към него, като опитате малко количество.

Ако до няколко часа не се проявят никакви странични ефекти, то може да консумирате растението спокойно, но и с мярка. В никакъв случай хрянът не бива да влиза в контакт с очите ви!

ИМА ЛИ СТРАНИЧНИ ЕФЕКТИ ПРИ УПОТРЕБАТА НА ХРЯН

Въпреки че вредите за организма от консумацията на растението не са често срещани, те са факт. В корена от хрян се съдържа синапено масло, което може да провокира раздразнение у лигавиците, както и разстройство, повръщане и диария. В някои случаи е възможно консумацията му да забави работата на щитовидната жлеза. Зачервявания и алергични реакции също са сред страничните ефекти, които употребата на растението може да предизвика. Вътрешни кръвоизливи и кървене също са възможни, тъй като хрянът повишава кръвното налягане. Друг страничен ефект е изгарянето на кожата при налагането на компрес, както и появата на обриви.

КАК СЕ КОНСУМИРА ХРЯН

Частите от растението, които са годни за консумация, са листата и корените. Те са подходящи както за външна, така и за вътрешна употреба. В следващите редове ще ви запознаем с различни варианти за тяхното приложение.

  • Листа

В листата на хряна се съдържат множество полезни микро- и макроелементи, освен което те притежават и добра хранителна стойност. Това ги прави подходящи както за вътрешна, така и за външна употреба. Обикновено се използват като подправка или компрес. Те се считат и за естествен антибиотик.

От тях може да се приготви и тинктура, която увеличава либидото, както и компреси за премахване на пигментни петна или лунички. Те подпомагат имунната, храносмилателната и сърдечно-съдовата система, намаляват холестерола, кръвната захар и възпалителните процеси в организма.

При болки в ставите е препоръчително да смелите листа от хрян и лъжица лимонов сок, след което да втривате от получената смес върху мястото на болка няколко пъти дневно. Пресни листа, наложени върху заболялата част от тялото за през нощта, също могат да имат благоприятен ефект при облекчаване на болката.

Хрянът е полезен и за кожата, като каша от листата може успешно да облекчи симптомите на акне, ако я нанасяте върху лицето си за 10 минути. А настъргана ябълка, заедно с лъжица мед и смлените листата на хряна са чудесна и много популярна 10-минутна маска за стягане на порите.

Тинктура от хрян се приготвя лесно, като нарежете на дребно няколко листа от растението и ги залеете с половин литър алкохол. Течността трябва да престои за един месец в хладилник, след което е готова за употреба – по една супена лъжица половин час преди хранене.

  • Корен

Той може да се консумира както пресен, така и сушен. Сушеният корен от хрян е много по-удобен за употреба, тъй като е по-дълготраен. Коренът на растението също може да се настърже и да бъде използван като компрес за облекчаване на болките. 200 гр настърган хрян в буркан с мед може да ви помогне в борбата с кашлицата, ако вземате по 1 лъжица три пъти дневно преди хранене.

А ако настържете 1 с.л. корен от растението, залеете го с 400 мл вряла вода и оставите сместа да престои за 1 час, можете да консумирате този извлек, разпределен на четири за през деня, за да доставите на организма си полезните качества на растението.

КАКВО КОЛИЧЕСТВО ДА ИЗПОЛЗВАМЕ И ВЪЗМОЖНО ЛИ Е ПРЕДОЗИРАНЕ

Всяко лекарство е полезно, когато приемът му е съобразен с препоръчителната дневна дозировка, и става вредно, ако се консумира значително по-голямо количество. Задължително е да се консултирате с лекар и стриктно да спазвате допустимата доза, ако страдате от някое от по-рано изброените заболявания и здравословни състояния.

Не е установена точна препоръчителна дневна дозировка хрян, която е безопасна за консумация, но се смята, че 1-2 с.л. са напълно достатъчни за организма, дори при наличието на заболяване. Предозиране с растението може да доведе до диария, стомашно неразположение, повишено кръвно налягане и кървене.

Заключение:

Благодарим ви, че останахте с нас до края на статията! Надяваме се, че информацията ви е била полезна и успяхте да се запознаете отблизо с всичко необходимо, за да не гледате на хряна като на бурен, а като на лечебно средство!