БЯЛА МУРА: КАКВО ЛЕКУВА И ЗАЩО Е ПОЛЕЗНА

  • admin
  • 20.05.2022
  • Коментарите са изключени за БЯЛА МУРА: КАКВО ЛЕКУВА И ЗАЩО Е ПОЛЕЗНА
  • Uncategorized

България е богата на различни дървесни видове от рода Борови. Наслаждавате се на тяхната красота всеки път, когато отидете на поход или се разхождате в близкия парк, но знаете ли, че те са много повече от просто едни високи дървета? Бялата мура е отличителен представител на този род. Тя е не само красиво дърво, което може да срещнете в иглолистните гори, а натурално средство за справянето с редица здравословни проблеми. Както повечето билки и растения, така и тя има своите позитивни и негативни ефекти върху човешкото тяло и трябва да се внимава с нейния прием.

В тази статия ще разгледаме какво е бяла мура и къде е разпространена. Ще ви разкажем за нейното приложение и по какъв начин може да ви помогне при определени заболявания. Нека да започваме!


КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА БЯЛАТА МУРА И КЪДЕ СЕ СРЕЩА

Бялата мура, още известна на хората като Молика или Македонски бор, е вечнозелено иглолистно дърво, което спада към рода Борови (Pinaceae). Тя е едно от най-красивите дървета, които се срещат в България, но за съжаление е ендемит за Балканския полуостров. Това означава, че е разпространена единствено из територията на Балканите.

Попада в категория “Почти застрашени” в Червения списък на Световния съюз за защита на природата (IUCN). В България бяла мура можете да откриете в Рила и Пирин, където живеят и представители на близо 500-годишна възраст. Разпространена е и в планините Славянка, Витоша, Родопи, Средна и Стара планина, но там се среща значително по-рядко.

Бялата мура е иглолистно дърво, което достига височина от 40 метра и ширина около 50-60 сантиметра. Докато е още младо, кората му е сребристо-сива и гладка на допир, като с времето става по-груба и тъмна. Когато остарее, се напуква и става тъмно-кафява. Дървото е издръжливо на по-тежки климатични условия, което го прави ценен вид за залесяването на места с висока надморска височина, за да се избегне ерозия на почвата.

ПРИЛОЖЕНИЕ НА БЯЛАТА МУРА

Дървото е един от най-ценените иглолистни видове на Балканския полуостров, защото е изключително издръжливо, а смолата му има лечебни свойства. Дървесината му е дълготрайна и поради тази причина се използва в строителството за изработката на мебели и дърворезба. Бялата мура е лека, мека и издръжлива, което прави обработката ѝ много лесна.

Имайки предвид обаче, че е застрашен вид и повечето екземпляри могат да бъдат открити в защитени паркове и резервати, използването ѝ за строителни дейности е силно ограничено.

Също така бялата мура може да се използва с декоративна цел, затова е често избирана за залесяването на малки и големи паркове. От кората ѝ може да се извлече балсамова смола, която намира приложение в медицината. Тя е богата на полезни за човешкия организъм вещества, които могат положително да повлияят лечението на определени заболявания. Повече за това ще разберете в следващите редове.

 

ПОЛЕЗНИ И ЛЕЧЕБНИ СВОЙСТВА НА СМОЛАТА ОТ БЯЛА МУРА

Преди да преминем обаче към това какво лекува смолата от бяла мура, нека си поговорим за лечебните ѝ свойства. В кората на бялата мура се съдържа смола, която е богата на полезни вещества. Тя се извлича посредством направени разрези по кората, които позволяват на балсама да излезе на повърхността. След като излезе, той се втвърдява и бива ръчно събиран в подходящи съдове.

Самата смола е съставена от 20% етерично масло и 60% смолисти вещества. Етеричното масло е вид терпентиново масло, което е характерно и за други иглолистни видове. В неговия състав влизат ценни вещества като камфен, карен, а-пинен, р-пинен, лимонен и парацимол. Богатият химичен състав и всички полезни вещества, които съдържа, придават следните лечебни свойства на смолата от бяла мура:

  • Антисептично свойство, благодарение на което може да се използва за пречистване на белите дробове;
  • Тонизиращо свойство, което също така почиства кожата от всякакви замърсявания;
  • Имуностимулиращо свойство, което помага при борбата с леки настинки или по-сериозни заболявания;
  • Антибактериални и противовъзпалителни свойства.

КАКВО ЛЕКУВА СМОЛАТА ОТ БЯЛА МУРА

 

Най-накрая стигнахме до най-вълнуващата част – какво лекува смолата от бяла мура. Всеизвестно е, че в миналото най-добрият лек за всякакви болести е бил майката природа. Въпреки голямото развитие на фармацевтичната индустрия, натуралните средства, които природата ни предлага, все още намират място при борбата с различни заболявания. Бялата мура е едно от тях.

Както вече споменахме, тя е богата на полезни вещества, които помагат както за облекчаването на неприятните симптоми, така и за лечението на самото заболяване. В повечето случаи се използва терпентиновото масло, което е извлеченото от смолата на бялата мура, но е възможно да се използва и самата смола в твърдо или течно състояние. А сега нека ви разкажем по какъв начин действа на организма и при кои заболявания може да ви бъде от полза.

 

  • Облекчаване на възпалено гърло – Поради антисептичните му свойства, терпентиновото масло се използва за инхалации при раздразнено гърло, грип или по-сериозни заболявания, като пневмония и бронхит. То действа успокояващо на гърлото, като го овлажнява и същевременно пречиства белите дробове.
  • Проблеми със стомашно-чревния тракт – Медът от бяла мура помага значително много при проблеми с храносмилателната система. Той подобрява процесите в червата, и по-специално дебелото черво, и елиминира всички токсини. За да нормализирате храносмилането си, е хубаво да приемате по една лъжица мед сутрин преди да сте закусили. Така не само ще стартирате деня си с нещо сладко, но и ще си набавите полезни вещества.
  • Лечение на рани и гъбични инфекции – Смолата от бяла мура има противовъзпалително и антибактериално действие, затова е подходяща за лечението на външни рани. Също така благодарение на тези си качества, тя възпрепятства размножаването на гъбички по кожата. Разбира се, хубаво е да се консултирате с лекар преди да предприемете действие.
  • Бяла мура при кожни заболявания – Ако страдате от кожно заболяване, или имате чувствителна кожа с несъвършенства по нея, смолата може да облекчи неприятните симптоми и да помогне за подобряването на състоянието ѝ. Това е така благодарение на веществата, които съдържа, защото те почистват кожата и я тонизират. Смолата и терпентинът се използват за направата на кремове, мехлеми и почистваща козметика.
  • Бяла мура при кървящи венци – Смолата от бяла мура е също полезна, ако имате чувствителни и кървящи винци. При нейното редовно дъвчене, кръвообращението на венците се подобрява, което води както до намаляване на кървенето, така и до заздравяване на зъбите.

 

ПРИЕМ НА БЯЛА МУРА

Приемът на смола от бяла мура строго зависи от вашата възраст и здравословно състояние. В никакъв случай смолата не бива да бъде приемана от бременни жени или майки, които все още кърмят, защото съществува риск от предизвикване на алергична реакция при бебето. Ако знаете, че сте алергични, или имате непоносимост към иглолистни дървета, избягвайте смолата от бяла мура.

Както с всяка билка, така и с бялата мура, е препоръчително да се правят почивки при нейната консумация. Не бива да се прекалява с приема, защото може да навредите на организма си. Хубаво е да се прави едноседмична почивка и при нанасянето на продукти върху кожата, съдържащи смола от бяла мура. Така ще дадете възможност на организма си да си почине, а след изтичане на времето, можете отново да се възползвате от положителните ефекти на дървото.

 

СТРАНИЧНИ ЕФЕКТИ ОТ ПРИЕМА НА БЯЛА МУРА

Страничните ефекти върху човешкия организъм от приема на бяла мура се срещат рядко и не са много на брой. Въпреки това е хубаво да се знаят. Най-важният и сериозен страничен ефект, който бялата мура може да причини, е именно отравянето. Не бързайте да се плашите, защото това може да се случи единствено, ако прекалите с приема на терпентиновото масло, извлечено от смолата на бялата мура.

При перорален прием маслото може да бъде токсично и да навреди на вашите органи. Ето защо трябва да следите внимателно и стриктно указанията на опаковката и винаги да се посъветвате с лекуващия си лекар, преди да започнете лечение с това натурално средство.

Въпреки че натуралните вещества на бялата мура са полезни за организма, ако се прекали с тяхната доза, те могат сериозно да му навредят. Ако не сте запознати с положителните и негативните последствия от приема на определени вещества, то е задължително да се консултирате с лекар, който много добре знае какво ще се отрази добре на вашия организъм и какво ще му навреди.

Заключение:

Надяваме се, че статията ви е била интересна и сте научили малко повече за рядко срещаната бяла мура. Ако искате да прочетете още подобни статии, които ще обогатят вашите знания относно здравето и ще ви запознаят с интересни популярни или рядко срещани билки, то може да посетите нашия блог.