Здравословните ползи на киселеца – как и за какво да го приемаме

  • admin
  • 21.09.2022
  • Коментарите са изключени за Здравословните ползи на киселеца – как и за какво да го приемаме
  • Uncategorized

Здравословните ползи на киселеца – киселецът (Rumex acetosa) е тревисто растение, което се използва като хранителна добавка, в супи, в салати и дори се използва в медицината. Защо киселецът е толкова полезен? Ще разкажем в нашата статия.

Състав и калорично съдържание на киселеца. Пресните листа на киселеца са богати на витамини А, С, Е, К и група В (B1, B2, B3, B6, B9). Добър източник е на жизненоважни минерали като магнезий, калций, натрий, калий и желязо. Освен витамини, макро- и микроелементи, растението съдържа фибри, протеини, въглехидрати и оксалова киселина, която придава на зелените листа леко кисел вкус.

  • Съдържание на калории (на 100 г) – 22 ккал
  • Протеини – 1,5 г
  • Мазнини – 0,3 г
  • Въглехидрати – 2,9 г
съвет , знаете ли че

Знаете ли, че: в половин чаша с киселец се съдържат около 5 грама белтъчини, витамин В2, желязо и магнезий, което го прави изключително полезен при всякакви диети.

Здравословни ползи на киселеца

Ползите на киселеца се обясняват с неговия химичен състав.

  • Богат е на витамини и поради това е отлично средство за борба със сезонна авитаминоза. Това зелено растение ще попълни запасите от витамини в организма и ще подобри здравето.
  • Калцият и витамин К подобряват състоянието на кръвоносните съдове и нормализират съсирването на кръвта.
  • Витамин А е полезен за хора със зрителни увреждания.
  • Растителните влакна, съдържащи се в киселеца, помагат за елиминирането на лошия холестерол от тялото.
  • Високото съдържание на витамини от група В помага за устояване на стреса, подобрява настроението, нормализира функционирането на нервната система и зарежда тялото с енергия.

Ползите на киселеца за жените

Киселецът допринася за нормалното функциониране на женското тяло. Растението има минимално съдържание на калории и е подходящ за жени, които искат да се отърват от излишните килограми. Също така, зелените листа на киселеца ще помогнат за повишаване на нивото на хемоглобина в кръвта, ще се справят с хормоналните промени по време на менопаузата, ще нормализират кръвното налягане и ще поддържат привлекателен външен вид и младост.

Киселецът съдържа голямо количество фолиева киселина, която е полезна за бременните жени и допринася за нормалното протичане на бременността и развитието на плода.

Коприва за пречистване на кръвоносни съдове – как да я приемаме

Ползите на киселеца за мъжете

За мъжете киселецът е полезен с това, че подобрява кръвообращението в простатната жлеза и предотвратява развитието на заболявания на пикочно-половата система, но само ако няма противопоказания за употребата му.

Ползите на киселеца за децата

На децата се препоръчва да приемат киселец от тригодишна възраст. Това е така, заради богатите на витамини и микроелементи листа, които са необходими за развитието на организма и спомагат за укрепване на имунната и нервната система на детето.

Освен това киселецът подобрява функционирането на стомашно-чревния тракт и повишава апетита при децата.

Как да използваме киселец за нашето здраве – здравословните ползи на киселеца

Поради факта, че киселецът съдържа много полезни вещества, растението има голям брой полезни свойства:

  • Помага при лечението на ангина.
  • Премахва запека и подобрява храносмилането.
  • Премахва възпалението в устната кухина.
  • Разгражда и премахва мазнините от тялото.
  • Лекува стоматит.
  • Това е превенция на ТОРС.
  • Подобрява изтичането на жлъчката.
  • Ускорява регенерацията в случай на увреждане на кожата.
  • Лекува язви и пустуларни неоплазми.
  • Помага за обогатяване на тялото с витамини.
  • Помага за предотвратяване на анемия и подобрява състоянието при кръвозагуба.

Списъкът с изброените полезни свойства на растението далеч не е пълен, тъй като киселецът може да помогне при много различни проблеми.

При хемороиди

За да приготвите отвара, ще ви трябват 50 г корени на растението, които трябва да се залеят с един литър вряла вода и да се запарят за около три минути. След това трябва да настойвате бульона в продължение на два часа, а след това го прецедете и го изсипете в леген с топла вода. Вземете седяща вана за 15-20 минути. Повтаряйте процедурата преди лягане всеки ден в продължение на поне една седмица.

Как да излекуваме хемороидите с билки – полезни съвети

При менопауза

При менопауза се използва сок от киселец, който помага за справяне със заболявания, като скокове на налягане, „горещи вълни“, главоболие, раздразнителност, маточно кървене. За да приготвите лечебна запарка, залейте една супена лъжица сушени листа от киселец с вряла вода и оставете за около час.

Готовата инфузия трябва да се раздели на три дози и да се приема ежедневно в продължение на седем дни, всеки път 30 минути преди хранене.

При ПМС

Фолиевата киселина, която се съдържа в листата на киселеца, ще помогне за намаляване на дискомфорта, изпитван от жената по време на ПМС. Трябва да се опитате да ядете повече млади листа. От тях можете да направите и сок, който преди употреба трябва да се разреди едно към едно с вода.

При лактация

През първият месец след раждането на бебето е по-добре да се въздържате от употребата му, тъй като той все още има незрял храносмилателен тракт. Необходимо е да започнете да въвеждате това растение в диетата на кърмеща жена постепенно от малки дози, като трябва да наблюдавате реакцията на детето.

При цистит

Пресни листа от киселец (500 г) или сухи (100 г) се заливат с литър вряща вода и се настойват за най-малко един час. Изсипете готовата настойка във вана с топла вода и стойте вътре за 15-20 минути. Правете процедурата ежедневно до пълно възстановяване.

За отслабване

За отслабване се използва специална балансирана диета. Според нея всички ястия трябва да се приготвят на пара, на фурна или чрез варене. Всичко пържено, пушено, сладко и богато се изключва от диетата. Препоръчително е да се ядат риба, птиче месо, повече млечни продукти, зеленчуци, плодове, билки и особено млад киселец.

Как да използваме киселец за козметични цели – здравословните ползи на киселеца

Киселецът се използва както за кожата на лицето, така и за косата. В козметологията се използва за маски, които почистват добре кожата, лекуват рани и имат противовъзпалителен ефект. Те също така допринасят за нежното избелване на кожата и се използват за изсветляване на пигментацията. Маските от това растение са подходящи за всеки тип кожа.

Почистваща маска

Смесете една супена лъжица натрошени листа от киселец до каша със същото количество листа от бял равнец, както и една супена лъжица овесени ядки. Залейте с вряла вода и след като изстине, нанесете върху лицето за 15 минути. Измийте с хладка вода.

Маска за почистване на акне

Смесете една супена лъжица натрошени листа от киселец със същото количество сушени цветове от лайка или невен. Залейте с една чаша вряла вода и оставете да къкри за пет минути. Охладете, прецедете и нанесете получената каша върху кожата на лицето за 10 минути. След това изплакнете маската с отвара, разредена с вода.

Против бръчки

Смесете една супена лъжица натрошени листа от киселец с кисело мляко и добавете 15-20 капки витамин Е. Разбъркайте добре и нанесете върху кожата. Оставете за 20 минути и изплакнете с топла вода.

Против старчески петна

Изстискайте сока от пресни листа киселец и го смесете със същото количество сок от глухарче. Мажете пигментираните участъци от кожата няколко пъти на ден.

Запомнете, че е препоръчително да се ядат само млади листа от растението. Те са безопасни за здравето, тъй като съдържат малко количество оксалова киселина.

Бъдете здрави със силата на природата!


Ако намирате статията за полезна, молим да я споделите! Така ни помагате да се развиваме и да публикуваме все повече полезни материали за народната медицина!