Как да направим вино от глухарче и какви са неговите ползи

  • admin
  • 22.09.2022
  • Коментарите са изключени за Как да направим вино от глухарче и какви са неговите ползи
  • Uncategorized

Как да направим вино от глухарче – много хора са чували за вино от глухарче, но може да не са имали удоволствието да го опитат – или да го направят. Тази рецепта улавя слънчевия цвят на пролетните цветя от глухарче в стъклена бутилка. Въпреки захарта в рецептата, след като е напълно ферментирало, резултатът е вкусно сухо вино.

Виното от глухарче се оприличава на медовина, с нотка на меден вкус. Това вино трябва да се сервира охладено и въпреки че технически няма да се развали, ако е отлежало твърде дълго, може да не е толкова добро. Ако никога преди не сте правили вино, бъдете готови да бъдете търпеливи – ферментирането на вино от глухарче отнема около две години!

Как да направим вино от глухарче – рецепта

Съставки:

  • 2 литра цветя от глухарче
  • 4 л филтрирана вода
  • Кора и сок от 3 средни лимона
  • Кора и сок от 3 средни портокала
  • 700 грама захар
  • 300 гр златни стафиди, нарязани
  • 1 чаена лъжичка мая или 2 супени лъжици царевично брашно
  • 1 пакет (5 грама) винена мая или 1/2 чаена лъжичка мая за печене

Стъпките:

1. Отрежете повечето зелени части от основата на цветята и всички стъбла. Добре е, ако малко от зеленото влезе, но твърде много ще доведе до горчиво вино.

2. Компостирайте или изхвърлете зелените части и стъблата. Поставете подрязаните венчелистчета в нереактивен съд (без алуминий, мед или желязо).

3. Оставете водата да заври и изсипете листенцата на цветята. Оставете сместа да престои 2 часа.

4. Поставете гевгир, облицован с тензух, върху голяма, нереактивна тенджера и прецедете глухарчетата, като притиснете внимателно цветoвете, за да извлечете възможно най-много течност. Компостирайте или изхвърлете венчелистчетата от глухарче.

5. Поставете тенджерата на силен огън и оставете прецедената запарка от глухарче да заври.

6. Разбъркайте цитрусовите сокове и захарта, за да се разтвори захарта.

7. Добавете лимоновата и портокалова кора и нарязаните стафиди. Отстранете от котлона и оставете настрана да се охлади.

8. Когато сместа се охлади до стайна температура, добавете маята (царевичното брашно) и винената мая.

9. Покрийте и оставете на стайна температура за 10 до 14 дни, като разбърквате 3 пъти всеки ден.

10. Прецедете в хигиенизирана кана и запечатайте или с тапа за ферментация, или с подходящ балон с малка дупка.

11. След 3 седмици внимателно изсипете течността в друга чиста кана, оставяйки след себе си всякаква утайка от дрожди.

12. Когато виното е бистро, а не мътно, изчакайте още 30 дни и след това го изсипете внимателно в друга кана, оставяйки след себе си всякаква утайка от дрожди на дъното.

13. Поставете отново тапа за ферментация или балон с малка дупка.

14. Повтаряйте тази процедура на всеки 3 месеца в продължение на общо 9 месеца, докато почти не се образува утайка на дъното на каната.

15. Налейте в дезинфекцирани бутилки.

16. Оставете да отлежава още една година преди да пиете.

Ето едно видео, в което да видите нагледно нещата:

Медински ползи на виното от глухарчета

Някога виното, приготвено от глухарчета, се е смятало за тоник за здравето. Правенето на вино е чудесен начин да запазите някои от хранителните вещества на глухарчето. Напитката съдържа антиоксиданти и се счита за храносмилателен тоник, така че можете да използвате виното като дижестив след хранене. Може да помогне за намаляване на някакво възпаление.

Освен, че виното от глухарче ви оживява, то също така помага на бъбреците и черния дроб да ви поддържат чисти. Самите глухарчета имат витамини A, B, C и D, както и много калий. Въпреки че никой не ви предлага да пиете тонове вино от глухарче, за да сте здрави, хубаво е да знаете какво съдържа виното.

Това е идеалната лятна напитка, подобно на бялото вино. Виното е деликатно и ще ви донесе баланс в топлните нощи.

Как да направим вино от глухарче – съвети и често задавани въпроси

  • Когато берете цветовете на глухарчето за това вино, уверете се, че цветята не съдържат никакви пестициди или други замърсители. Изплакнете ги обилно преди употреба.
  • Уверете се, че използвате нереактивен контейнер, като стъкло или безопасна за храна пластмаса или керамика. Не използвайте нищо, изработено от метал, освен ако не е покрито с емайл.
  • Ако смятате, че винопроизводството може да се превърне в ново хоби, може би ще искате да вземете ръчна машина за коркови тапи. Те са евтини и вършат много по-добра работа за сигурно запушване на бутилките.

Виното от глухарче има ли алкохол?

След ферментация виното от глухарче наистина съдържа алкохол. Обикновено съдържа подобно количество алкохол като бялото вино, въпреки че точното количество ще варира, тъй като е домашно.

Каква част от глухарчето е отровна?

Никоя част от глухарчето не е отровна, а целият цвят и зеленина са технически годни за консумация. Стъблата и листата обикновено не се използват в кулинарията, тъй като не придават много вкус.

Виното от глухарче е чудесен начин да запазите аромата на пролетта и лятото в бутилка. Това ароматно, флорално вино може да се превърне във вашия нов фаворит.


Ако намирате статията за полезна, молим да я споделите! Така ни помагате да се развиваме и да публикуваме все повече полезни материали за народната медицина!