Какво е муров мед и как да го приемаме за кашлица и СЧТ

  • admin
  • 23.09.2022
  • Коментарите са изключени за Какво е муров мед и как да го приемаме за кашлица и СЧТ
  • Uncategorized

Какво е муров мед – бялата мура (Pinus peuce) е ендемит на Балканския полуостров. В България се среща в горите на Рила, Пирин, Западните Родопи, Средна Стара планина, Славянка и Витоша, при надморска височина от 1400 до 2100 метра. Бялата мура ни дава много ценно нещо, което може да се използва за природно лечение на хората. А именно зелените шишарки на бялата мура.

От мурови шишарки всеки може да си приготви лечебен „мед“ за студената есен и дългата зима. Само да уточним, че това не е истински мед, защото само пчелите правят мед, но просто така е възприет в България като термин. Но за да може сладкото от зелени шишарки да се окаже наистина лечебно и полезно за организма, шишарките трябва да бъдат правилно събрани и сготвени.

Кога се събират зелените шишарки от бяла мура? Младите шишарки се събират по различно време в зависимост от климатичните условия и надморската височина. В България най-често процесът започва през месец Юни. Сладко може да се направи от онези борови шишарки, които лесно се режат с нож или се пробиват с нокът.

Има няколко рецепти за муров мед или сладко от шишарки. Рецептите от по-долу се консумират с малко количество вода на празен стомах 3 пъти на ден. Най-често се използва при респираторни заболявания. Освен това сладкото се използва и като общоукрепващо средство, което има благоприятен ефект върху човешкия имунитет.

Рецепта 1 за муров мед от зелени шишарки

Приблизително съотношение:

  • 0,3 кг шишарки
  • 1 л. вода
  • 1 кг захар

Сортирайте събраните шишарки, изплакнете и отстранете развалените. Изсипете шишарките в тенджера и ги напълнете със студена вода. Налейте достатъчно вода, така че да покрие малко шишарките (с 1-1,5 см). Оставете водата да заври и добавете 1 кг захар (в размер на 1 кг захар на 1 литър вода).

След като захарта се разтвори, сместа се оставя да заври и се оставя да къкри на слаб огън за около 1,5 часа. За да бъде сладкото прозрачно, по време на процеса на готвене трябва да премахнете пяната. Когато сладкото е готово, шишарките ще се разкиснат в сиропа и ще станат полупрозрачни, леко червеникави.

Рецепта 2 за за муров мед от зелени шишарки

Измиваме зелените шишарки със студена вода. Слагаме ги в подходящ съд (голяма тенджера или мини казан) и пълним студена вода малко над нивото на шишарките. Слагаме ги да се варят на несилен огън около 1 час. В края на варенето можем да добавим пресни или изсушени билки – мащеркажълт кантарионментариган и т.н. Махаме от котлона след като шишарките омекнат добре. Течността става тъмночервеникава. Прецеждаме през двойна марля и връщаме течността в почистения съд. Сварените шишарки и билки изхвърляме или оставяме в градината за компост.

Слагаме прецедената течност в съда и добавяме захарта. На всеки литър течност трябва да сложим 1.2 кг захар. Слагаме да се вари на умерен огън и разбъркваме честичко, за да не загори. Обикновено след час е готово. Колкото повече го варим, толкова повече ще се сгъстява. Затова можем сами да преценим колко да варим сиропа, но е по-добре да е по-гъст.

След като вече сме готови със сваряването на муровия мед, сега е време да го сложим в буркани. Имаме две опции:

  • пълним бурканите с врелия мед (като бурканите и капачките са предварително загрети), запечатваме и ги обръщаме с капачките надолу.
  • изчакваме боровия мед да се поохлади малко и след като го напълним в бурканите, слагаме капачките и стерилизираме за 5-10 минути

Какви ползи притежава готовият продукт – какво е муров мед

Буркан с ароматното сладко е способен да замени малка аптека и отдавна се използва за медицински цели. Основното сред полезните свойства на сладкото от мурови шишарки е неговият бактерициден ефект: мурата произвежда фитонциди – биологично активни вещества, които унищожават бактерии, гъбички и други вредни микроорганизми. Добавянето на вкусното сладко в диетата е чудесен начин за повишаване на имунитета и устойчивостта към инфекциозни заболявания.

Най-често се използва за профилактика и лечение на респираторни заболявания – кашлица, ТОРС, грип, тонзилит, бронхит и дори пневмония. Сладкото има отхрачващо действие и се справя добре със сухата кашлица. Използва се и при лечение на туберкулоза: етеричните масла от мура са вредни за пръчката на Кох.

Деликатесът с аромат на гора перфектно тонизира, повишава нивото на хемоглобина, повдига настроението, дори стимулира мозъка: улеснява запаметяването на информация и помага за възстановяване на речта след инсулт. Укрепва сърцето и кръвоносните съдове, предотвратява развитието на инфаркт, помага при хипертония.

Малките дози мурово сладко влияят положително на лигавицата на стомаха и червата. При проблеми със СЧТ се препоръчва незабавният прием на това сладко. Подобрява се функционирането на панкреаса, жлъчния мехур и храносмилането като цяло, а етеричните масла убиват паразитите – ламблиите и червеите. Благодарение на дезинфекциращите си свойства, сладкото от шишарки лекува язви в устата и намалява кървенето на венците.

Вреда и противопоказания

Ползите и вредите от сладкото от шишарки зависят от дозата: в големи количества може да повиши нивата на захарта, да причини стомашни болки, чернодробни нарушения, хранителни разстройства и алергични реакции под формата на обрив, хрема, кашлица, сълзене и подуване на лигавицата на носа и гърлото.

Муровият мед има тонизиращо действие, така че не се препоръчва да го използвате преди лягане. Освен това не трябва да предлагате този десерт на деца под три години и на хора над 60 години, бременни и кърмещи жени, алергични и диабетици.

Какво е муров мед – състав, калории и как се приема

Муровите шишарки съдържат витамини В, С, К и РР, редки минерали – алуминий, мед, хром, желязо, както и липиди, танин и линоленова киселина. Този състав прави сладкото ефективно терапевтично средство, което има благоприятен ефект върху имунната и нервната система, синтеза на протеини, функционирането на сърцето и кръвоносните съдове и съсирването на кръвта. Сладкото от шишарки се приготвя с много захар, но въпреки това е толкова нискокалорично, че не е противопоказано дори за хора със склонност към наднормено тегло. В 100 г от този деликатес има само 180 kcal – по-малко има само в сладкото от морски зърнастец и ябълка.

Както всяко лекарство, трябва да използвате сладкото от шишарки в умерени количества. Дозата за възрастни е не повече от 2-3 супени лъжици на денДозата за деца е една супена лъжица за целия ден. Лекарите предупреждават: сладкото от иглолистни дървета е силен алерген и си струва да започнете буквално с една капка, като постепенно увеличавате дозата при децата. Ако не се появят алергични реакции, можете да въведете полезният продукт в диетата ви.

Бъдете здрави със силата на природата!


Ако намирате статията за полезна, молим да я споделите! Така ни помагате да се развиваме и да публикуваме все повече полезни материали за народната медицина!