Индийски тамян (Босвелия) – подпомага лечението на ревматоиден артрит

  • admin
  • 28.09.2022
  • Коментарите са изключени за Индийски тамян (Босвелия) – подпомага лечението на ревматоиден артрит
  • Uncategorized

Индийски тамян, познат още като босвелия, тямяново дърво (лат. Boswellia serrata) представлява широколистно дърво, което принадлежи към семейство Бурсерови (Burseraceae). Босвелията е средно по големина дърво. Стволът му е къс от порядъка на 3 до 5 метра. Кората на тамяновото дърво е тънка, оцветена в сиво, червеникаво или сиво-зелено. Бели се на тънки, подобни на хартия люспи. Образува разклонена кора, с леко увиснали клончета. Дървото цъфти с бели цветчета, малки и все по на гъсто разположени към връхната част на клончетата. Събрани са в гроздовидно съцветие. Образува малки, с почти елипсовидна форма плодчета, оцветени в оранжево-червено. Среща се в планинските райони на Индия.

Действие и приложение. Силно противовъзпалителното действие на растението се е използвало от народите в Азия и Африка още преди векове. Днес босвелията е предмет на много изследвания с медицинска насоченост. В резултат на тези проучвания е установено, че екстракт от нея се използва за лечение на ревматоиден артрит, остеоартрит, астма и възпалителни заболявания на червата. Смолата от босвелия се използва при богослужения в църквите, когато там се събират много хора. Служи за дезинфекция на помещението, както и за приятно ароматизиране.

Индийският тамян се използва в лечението на артрит, белодробни заболявания както и паразити. Проучвания доказват, че съдържащите се активни вещества в растението са ефективни при ревматични заболявания и едновременно с това са безопасни. Проучвания показват, че босвелията е мощно противовъзпалително средство с минимална токсичност. Счита се, че тритерпеноидите, наречени босвелиа киселини са отговорни за тези ефекти.

Проучване, включващо 175 пациенти с ревматоиден артрит показват до 97% подобрение. Босвелиата е ефективна за намаляване на болка, подуване на ставите и сутрешна скованост, силата на захвата и на физическата активност също се подобрява. Никой от участниците в проучването не се оплаква от нежеланите ефекти, типични за нестероидните противовъзпалителни. Наблюдава се намаление на симптомите след 3 до 4 седмици.

Химичен състав. В смолата на растението са открити захари, етерични масла, босвелиеви киселини (вид терпени). На този вид киселини се смята, че се дължат лечебните свойства на смолата.

Дрога. Лечебни свойства има смолата на растението, отделена при нараняване кората на дървото. Тя е прозрачна до белезникава при изтичане от него и има приятна миризма.

Източник: puls.bg