Билки, които помагат да балансираме хормоните си

  • admin
  • 29.09.2022
  • Коментарите са изключени за Билки, които помагат да балансираме хормоните си
  • Uncategorized

Много жени се интересуват от билки заради балансиращото им хормоните действие, особено през определени периоди от живота като пубертет, бременност и менопауза. Билките могат да помогнат и при хормонален дисбаланс, причинен от други здравословни проблеми.

Въпреки че клиничните изследвания за ефекта им са ограничени, според някои проучвания определени билки имат потенциала да повлияят на нивата на хормоните и други функции на ендокринната система.

Хормоните са основата на ендокринната система, която регулира растежа, размножаването, метаболизма, температурата и дори настроението. Оксидативен стрес, фертилитет и заболявания на щитовидната жлеза са само няколко състояния, които могат да бъдат резултат от хормонален дисбаланс.

Майорана

Майораната и други видове билкови храсти от рода Origanum, като ригана, се използват в традиционната медицина при различни заболявания. Билката съдържа биоактивни растителни съединения като флавоноиди и фенолни киселини, и двете от които се смята, че са източник на нейните лечебни свойства. Проучвания за ефекта от майораната при хора и животни показват, че билката може да намали стреса и да помогне при синдром на поликистозните яйчници. Тя оказва влияние върху кортизола, естрадиола и инсулина. Въпреки това липсват достатъчно данни за това как майораната може да се използва да подобряване на хормоналния дисбаланс. Освен това някои учени предупреждават, че липсват изследвания за ефекта от дългосрочната и интензивна употреба на билки, влияещи върху хормоните.

Семена от черен кимион

Билката Nigella sativa е известна още като черен кимион или калонджи. Миниатюрните й семена са богати на антиоксиданти. Те имат лечебни свойства, тъй като съдържат тимохинон – вид фитонутриент. На този етап учените изследват лечебния ефект на семената на черния кимион при жени със синдром на поликистозните яйчници. В проучвания с животни конценттирания екстракт от семената на черния кимион помага за регулирането на инсулина, тестостерона, лутеинизиращия хормон и хормоните на щитовидната жлеза. Учените предполагат още, че тимохинонът може да действа като естроген и да облекчава симптомите на менопаузата.

Ашваганда

Билката Ашваганда, известна също като зимна череша и индийски женшен, е вечнозелен храст от семейство пасленови. Тя е високо ценена в билколечението и се използва като добавка, чай и корен на прах. Като поддържа пътищата в мозъка, отговорни за производството и регулирането на хормоните, ашвагандата има потенциала да нормализира нивото на кортизола и хормоните на щитовидната жлеза. Необходими са обаче повече научни изследвания.

Корен от черен кохош

Билката черен кохош произхожда от същото семейство растения като Nigella sativa. Обикновено се приема като билкова добавка, екстракт или чай. Естрогеноподобните ефекти на добавките от черен кохош са причина билката да се използва за подпомагане на репродуктивното здраве на жените и за лечение на страничните ефекти от менопаузата. Смята се, че билката черпи своята лекарствена стойност от съединения, наречени тритерпенови гликозиди, въпреки че не е ясно колко от тях присъстват в добавките от черен кохош. Необходими са допълнително проучвания за ефекта й при хора заради възможността за неблагоприятни – и дори тежки – странични ефекти от черния кохош.

Аврамово дърво

Екстрактът от цветовете на аврамовото дърво е друга често срещана билкова добавка, която се предлага под формата на екстракт или капсули за лечение на симптомите на менопаузата и за подобряване на репродуктивното здраве на жените. Аврамовото дърво се нарича още целомъдрено дърво, монашки пипер или витекс. Екстрактът от цветовете му може да намали количеството пролактин в кръвта, което да облекчи предменструалния синдром.

Други начини за балансиране на хормоните

Лечебните билки са само една от многото възможности за лечение на хормоналния дисбаланс. Други естествени начини за поддържане на хормоните са здравословната диета, зеленият чай, пълноценния сън, физическата активност и ограничаването на нивата на стрес.

 

Източник: puls.bg