Лавандула – естественото средство при тревожност

  • admin
  • 07.10.2022
  • Коментарите са изключени за Лавандула – естественото средство при тревожност
  • Uncategorized

Лавандулата (лат. Lavandula angustifolia) е силно разклонен, 30 – 80 см висок полухраст с многобройни възходящи или изправени стъбла. Листата са срещуположни, целокрайни, сивозелени, с подвити ръбове. Цветовете са синьовиолетови, събрани по 6 – 10 в лъжливи прешлени, образуващи прекъснати класовидни съцветия. Цъфти от юли до август.

Лавандулата се отглежда като култивирано растение главно в Карловско и Казанлъшко, но също и в други райони на страната с надморска височина до 100 м. Най-често лавандулата се отглежда с цел извличане  на лавандулово масло, от лавандуловите съцветия също се произвеждат продукти срещу молци, чайове, подправки в кулинарията, ароматизиращи продукти, за аранжировка и други.

Етеричното масло се извлича чрез парна дестилация. То намира широко приложение в козметичната и фармацевтичната индустрии – парфюми, балсами, кремове и други. Също така се използва и за ароматерапия. Когато се добави към изпарител или пулверизатор лавандуловото масло се използва за лечение на кашлица и дихателни инфекциозни заболявания и успокояване след нервно напрежение.  Има силно изразени антисептични и противовъзпалителни свойства.

Действие. Лавандулата има успокояващо нервната система действие, премахва спазмите на гладката мускулатура, има и болкоуспокояващо и дезинфекционно действие.

Приложение. При нервна възбуда, неврастения, безсъние, сърдечна невроза, мигренозно главоболие. Прилага се още в народната медицина при стомашночревни колики, при газове в червата. Външно под формата на бани лавандулата действа успокояващо. Етеричното масло, приложено върху кожата, има дразнещо (ревулзивно) действие, зачервява кожата и успокоява ревматични и невралгични болки. Маслото не бива да се нанася върху кожата неразредено, за да се избегнат раздразнения. Цветовете на лавандулата са добро средство за предпазване на дрехите от молци, а също имат и репелентно действие.

Начин на употреба. За вътрешна употреба лавандулата се използва под формата на запарка, като 1 супена лъжица дрога се залива с 250 см3 вряща вода и се оставя да кисне 2 часа.

Химичен състав. Съдържа около 3% етерично масло, основни съставки на което са естери на алкохола линалоол и главно линалилацетат (30 – 60%), придаващ типичната приятна миризма. Освен това в маслото се съдържат борнеол, цинеол, гераниол и други терпени. Наред с етеричното масло в дрогата се съдържат до 12% танини, захари, антоциани и др.

Източник: puls.bg