Най- ефективните билки при тревожност

  • admin
  • 08.10.2022
  • Коментарите са изключени за Най- ефективните билки при тревожност
  • Uncategorized

Хората използват билки от хиляди години за лечение на много здравословни състояния. Сега и научни изследвания потвърждават, че някои билки могат да помогнат за облекчаване на тревожността.

Лайка

Има два вида лайка, които могат да се използват по медицински причини: римска и немска, под формата на чай, екстракт, таблетки или крем за кожа. Клинично проучване от 2016 г. показва, че всички 93 участници, страдащи от генерализирано тревожно разстройство, изпитват затихване на симптомите на тревожност след 12-седмичен прием на добавка с лайка.

Валериана

Валерианата е растение, произхождащо от Европа и Азия. В продължение на векове хората използват корена от валериана за лечение на проблеми със съня, тревожност и депресия. Днес билката може да се използва под формата на чай, таблетки или тинктура. Имайте предвид, че валерианата може да има ефект на сънотворно и приемът й с алкохол или други успокоителни може да подсили сънотворния й ефект.

Лавандула

Лавандулата е цъфтящо растение, принадлежащо към семейството на ментата, което често се използва при нервност и тревожност. С листата от лавандулата може да се приготви чай, маслото от лавандула е популярно в ароматерапията, а смесването му с базово масло го прави подходящо за отпускащ масаж или вана. Етеричното масло от лавандула съдържа терпени, които могат да имат успокояващ ефект върху химичните рецептори в мозъка. Проучвания сочат, че етеричното масло от лавандула може да бъде ефективно при краткосрочно лечение на тревожни разстройства, но липсват данни за дългосрочните му ефекти.

Пасифлора

Пасифлората е семейство растения с около 550 различни вида. Някои изследвания показват, че определен вид пасифлора – Passiflora incarnata, може да бъде ефективен при безпокойство, нервност и тревожност. Според по-стари проучвания ефектът на билката за намаляване на тревожността е съпоставим с този на бензодиазепините. Това са клас лекарства, които се предписват за лечение на тревожност. Пасифлората може да се приема под формата на таблетки или като течна тинктура.

Други добавки при тревожност

Други добавки, които могат да помогнат за облекчаване на симптомите на тревожност, са:

Комбинация от аминокиселини L-лизин и L-аргинин: Тези аминокиселини могат да повлияят на мозъчните невротрансмитери, които управляват процесите на стрес и тревожност.
Магнезий: Приемът на магнезий в комбинация с билки като кава и жълт кантарион може да помогне за облекчаване на безпокойството.
Есенциални мастни киселини Те могат да намалят стреса при жени, които са в предменструален период, бременни жени или жени в менопауза.
Високи дози витамин C с удължено освобождаванe: При женита тази добавка може да помогне за намаляване на тревожността и по-умерен скок в кръвното налягане в отговор на стрес.

Не забравяйте, че някои билки също могат да причинят странични ефекти, а понякога, за да се изпита ефект от тях, е необходим по-продължителен прием.

Източник: puls.bg

Ако намирате статията за полезна, молим да я споделите! Така ни помагате да се развиваме и да публикуваме все повече полезни материали за народната медицина!