Ненадминатите ползи от чаша Ментов чай

  • admin
  • 16.10.2022
  • Коментарите са изключени за Ненадминатите ползи от чаша Ментов чай
  • Uncategorized

Точно сега не ви ли се иска да изпиете чаша ментов чай? На този студ, при това затваряне у дома?… Вероятно, ще ви дойде успокояващо на фона на целия апокалипсис, който ни залива от екрана или всичките ни тревожни мисли, свързани с битието…
Затворете тази врата с чаша ментов чай! Настанени удобно във фотьойла, независимо от опита на близките да саботират настроението ви!

Ментата има успокояващ ефект. Има и охлаждащ ефект, който в момента няма да търсим, но който се използва успешно от производители на студен чай. И, от нас за направа на вкусна домашна лимонада през лятото. И това време ще дойде!

Ментата действа добре и на стомаха и храносмилането, та, ако изпитвате тежест, заради стреса или защото продължавате да се храните неправилно или сте си позволили малко повечко хапване тези дни, чаят ще ви облекчи.

Ментата освежава и дъха ни и усещанията ни в устната кухина. Но това не е всичко, според нутриционистите билката има добър антиоксидантен потенциал и с нейна помощ можем да си помогнем дори за контрола на кръвната захар.

Ето накратко за 10-те ползи от ментата:

1. Ментата помага на храносмилането заради ментола, отличаващ се с антисептични и антибактериални свойства. Обекчава храносмилането и успокоява разстроения стомах. Може дори да спомогне отславането.

2. Заради релаксиращите си свойства ментата действа благоприятно на хора с астма, при условие, че не се прекалява с нея от тях. Тя успокоява отеклата лигавица заради противовъзпалителния си ефект, но и може да я раздразни при прекомерно използване.

3. Подходяща е при настинка, защото „освобождава“ дишането – припомнете си как ментовият аромат отпушва носа ви при хрема и облекчава дишането ви. Ментата успокоява и кашлицата. Направете си услуга, по време на пандемията пийте ментов чай редовно. Билката е известна и с противовирусните и антибактериални свойства, които могат да облекчат състоянието при грип и настинка.

4. Възможно е да облекчи главоболието, ако то е вследствие на стрес. Ароматът ѝ също действа терапевтично. Може да се приложи и локално като челото се разстрие с малко ментово масло. Въздейства и на усещането за гадене по същата причина.

5. Защо според Вас ментата освежава дъха и чувстваме устата си по-добре след консумация ѝ под някаква форма? Да, наистина заради аромата ѝ. Но също така билката потиска растежа на бактериите в устата, което е свързано с натрупването на плака и кариеси. За подобряване на дъха може просто да използвате едно свежо листо от растението.

6. Влияе благоприятно на теглото ни при консумация ѝ, защото стимулира храносмилателните ензими. Така храната се усвоява без да гние и без да затормозява червата ни. Това естествено влияе и на метаболизма ни: правилно усвояване на хранителни вещества – бърза обмяна на веществата.

7. Според някои ментата избистря ума и подобрява паметта. Не е нужно да имаме доказателства за това –достатъчно е да се оставим за 5 минути на аромата ѝ, за да го почувстваме.

8. Използва се за терапия на кожни проблеми като акне. Защото е богата на антиоксиданти и чисти кожата от вредните свободни радикали; има противовъзпалителни и антибактериални свойства, които почистват и успокояват кожата; и най-важното листата ѝ съдържат салицилова киселина, която чисти акнето.

9. Потиска гаденето, не само свързаното с главоболието – не случайно на бременните жени, които се оплакват от сутрешно такова им се препоръчва на гладно да изпият чаша чай. Облекчава!

10. Успокояващият ѝ ефект се дължи на силната и освежаваща миризма. Адаптогенните ѝ свойства регулират нивата на кортизола и подобряват естествената устойчивост на организма към стрес. Освен това стимулира синтеза на серотонин в мозъка, и колкото и да  е малко това въздействие и количеството на серотонина заради нея, той е от значение и си заслужава, когато държим на хубавото настроение!

Ако намирате статията за полезна, молим да я споделите! Така ни помагате да се развиваме и да публикуваме все повече полезни материали за народната медицина!