Градинска мащерка – ароматна подправка и ценна билка

  • admin
  • 17.10.2022
  • Коментарите са изключени за Градинска мащерка – ароматна подправка и ценна билка
  • Uncategorized

Градинската мащерка (лат. Thymus vulgaris) е полухраст от семейство Устноцветни (Lamiaceae). Стъблото е разклонено, на височина достига до 30 см. Мащерката е разпространена по Западното Средиземноморие. У нас не се среща в диво състояние. Тя е широко употребявана като подправка, но и като ценно лечебно растение.

Етерично масло от мащерка. То се получава чрез дестилация с водни пари. Представлява обезцветена или жълтеникава течност със специфична тимолова миризма и остър парлив вкус. Главни съставки са фенолите тимол (20 до 60%) и неговият изомер карвакрол. В маслото се съдържат също алкохолите линалоол, гераниол и борнеол, терпенови въглеводороди – бета-пинен и р-цимен. При изстудяване на маслото тимолът се отделя във вид на кристали.

Действие и приложение. Дрогата и маслото поради съдържанието на тимол, който е производно на крезола, притежават силни антисептични свойства. Запарка от дрогата и течният екстракт притежават секретолитично (втечнява бронхиалния секрет и спомага отхрачването), спазмолитично и антисептично действие и често се прилагат като експекторанс при бронхити и други възпаления на горните дихателни пътища.

Те имат благоприятно въздействие също така върху секреторните и двигателните функции на храносмилателната система и се използват като карминативно средство при подуване и тежест в стомаха и затруднено храносмилане. Чаят от мащерка облекчава състояния след консумация на тежка храна подобрявайки храносмилането. Препоръчва се също при умора и за подобряване на настроението.

Етеричното масло и тимолът се използват за приготвяне на антисептични превръзки за промиване и подвързване на рани и вътрешно като противоглистно средство. Те намират приложение още в производството на пасти за зъби, прахове и препарати за поддържане на добра устна хигиена.

Химичен състав. Дрогата съдържа 1 – 2% етерично масло, танини от лабиатен тип, флавони, кафеена киселина, тритерпени – около 2%, урзолова киселина и около 1% олеанолова киселина.

Дрога. Използват се надземните части на растението, които се връзват на снопчета и се сушат. Листата са 4 до 8 мм дълги, целокрайни с извит надолу ръб, отгоре тъмнозелени, отдолу по-светли. Цветовете са със зелена или виолетова чашка и розово-червено венче.

Ако намирате статията за полезна, молим да я споделите! Така ни помагате да се развиваме и да публикуваме все повече полезни материали за народната медицина!