Свинска мас – вижте 50 изпитани рецепти за лечение и разкрасяване

  • admin
  • 18.03.2023
  • Коментарите са изключени за Свинска мас – вижте 50 изпитани рецепти за лечение и разкрасяване
  • Uncategorized

Свинска мас е сред основните съставки на много народни рецепти

Свинска мас се използва с лечебна цел при много заболявания още от древността. Към днешната дата този натурален животински продукт е позагубил от популярността си. Пренебрегва се може би най-вече заради характерната си миризма. Но не са един или двама тези, които ще потвърдят, че са се излекували или са подобрили състоянието си именно със свинска мас, когато нищо друго не им е помогнало.

Как се приготвя домашна свинска мас?

Важно условие преди да предприемете лечение със свинска мас е да се уверите, че тя е истинска, домашна, а не имитация, продавана в някоя търговска верига. Ако имате възможност, препоръчително е да си я приготвите сами. Ето каква е оригиналната рецепта!

Необходима ви е сурова сланина – около 1 ½ килограм. Сланината се нарязва на кубчета с големина около 1 – 1.5 см. Не е проблем, ако тя е шарена, т.е. по нея има месо. Кубчетата се поставят в дълбока тенджера и се загряват на слаба температура при непрекъснато разбъркване. Около 10 минути са необходими, за да започне сланината да се стопява. Не бива да забравяте да бъркате на всяка минута.

Необходимото време за това количество сланина е около 40 минути. За този период около половината от нея ще се е разтопила и ще се е превърнала в мазнина.

След като се свали от огъня, мазнината се прецежда през фино сито, покрито с тензух.

Тенджерата се връща на огъня, докато не се разтопи и останалата мазнина. Тя също се прецежда.

Така приготвената свинска мас се излива в чисти и сухи буркани и се затваря плътно. Оставя се да изстине на стайна температура, след което се съхранява в хладилник или в тъмно и студено помещение.

В редовете по-долу ще посочим някои от основните приложения на свинската мас, ще разгледаме мненията по темата и ще ви предложим конкретни рецепти, от които всеки може да се възползва спрямо собствените си потребности. Започваме от най-малките!

Използването на свинска мас и бебетата

Ако питате майка си или най-добре баба си, без съмнение ще получите отговор, че няма нищо по-подходящо за нежната бебешка кожа от преварената свинска мас. В далечното и не чак толкова далечно минало натуралният животински продукт се е използвал още в първите дни след появата на новия човек с цел постигане на гладка и здрава кожа.

Към днешна дата малцина са тези млади родители, които практикуват мазане на бебе със свинска мас. Темата обаче все още предизвиква дискусия. Повечето въпроси от рода „Да използвам ли свинска мас за бебето си?”, зададени в теми и форуми за майки и бебета, предизвикват истински фурор. По-голямата част от мненията са в посока това, че подходът е стар, неприложим и неподходящ. Изтъкват се няколко основни причини за това защо не е добре да се използва свинска мас вместо бебешка козметика. Най-популярните са:

  • съдържа вещества, които могат да предизвикат алергична реакции. Някои от съставките й пък (особено ако не е прясна) са причина за възпаления;
  • по време на термичната й обработка в нея са се натрупали токсини, които през кожата проникват и поразяват крехкия бебешки организъм;
  • запушва порите.

Не всички мнения обаче са в тази посока. Срещат се и много родители, за които свинската маса е била и е единственото спасение при проблеми с кожата на децата им. Във форума на Бг-мама четем доста подобни мнения!

ВНИМАНИЕ! Ако статията е била полезна за теб, молим да я споделиш. Така помагаш на нас да продължаваме да правим повече полезни материали , също така би била полезна на човек, който точно в този момент се нуждае от такава информация.