Как незабавно да се отървете от неприятните стомашни киселини

  • admin
  • 08.10.2023
  • Коментарите са изключени за Как незабавно да се отървете от неприятните стомашни киселини
  • Uncategorized

Киселините са неприятно явление, с което милиони хора се сблъскват всеки ден. Човешкият стомах съдържа солна киселина, която е доста силна. Тя помага за разграждането на храна и предпазване от бактерии. Стомашните стени са устойчиви на тази киселина, но органите, през които пристига храната, не са.

Затова над стомаха има клапа – гастроезофагеаленият сфинктер. Той допуска храна в стомаха, но не трябва да пропуска нищо навън по обратния път. Когато гастроезофагеалният сфинктер не се свие достатъчно или пък се свива и отпуска прекалено често, киселините от стомаха тръгват нагоре по хранопровода.

Силната киселина попaда в среда, която не е предпазена от нея и предизвиква усещане за парене, което може да достигне и до гърлото. Това е причината за гастроезофагеална рефлуксна болест или за киселините.

Днес ви разкриваме кои 3 прости домашни метода ще ви помогнат да се отървете от тях веднага и да се почувствате комфортно за нула време:

1. Дъвка

Британско изследване разкрива, че дъвченето на дъвка в продължение на 30 минути след обяд или вечеря може значително да намали нивата на стомашна киселина.

2. Сода за хляб

Смесете малко сода за хляб в чаша вода и изпийте получения разтвор. Това ще ви помогне значително да намалите нивото на киселина в стомаха. Единственият недостатък е, че разтворът не е много приятен на вкус.

3. Застанете прави

Вашата позиция също може да повлияе на стомашните киселини. Ако лежите или седите, веднага станете и се изправете. Ако вече сте изправени, опитайте се да стоите възможно най-изправени. Изправената поза оказва по-малко натиск върху долната част на хранопровода, което помага да се спре издигането на стомашната киселина в хранопровода.

Източник: zdrave.to