Народна рецепта при гастрит

  • admin
  • 06.11.2023
  • Коментарите са изключени за Народна рецепта при гастрит
  • Uncategorized

Ефективно средство от народната медицина за лечение на гастрит е отварата от репей. Химичният състав на корените на това растение е наистина уникален.

С толкова богат набор от компоненти не може да се похвали на практика нито едно от съществуващите в природата растения.

Ще изброим само няколко от тях: етерични масла, танини, протеини, стеаринова и палмитинова киселина, витамин В, С и Е,  инулин – уникален полизахарид, присъства в голямо количество (45%) в корените на растението. Инулинът е ключов играч в обмяната на веществата.

Помага за премахване на токсините, за усвояване на витамините и нормализиране обмяната на веществата и храносмилането като цяло. Контролира нивото на холестерола и захарта в кръвта, укрепва имунната система.

Но е необходимо да се разбере, че подобно на всяко друго средство корените от репей имат своите ограничения и противопоказания, които, в интерес на истината, не са толкова много. Не трябва да използвате билката, ако сте проявявали алергични реакции, както и по време на бременност и кърмене.

Рецепта с репей: ще са ви нужни 1 с.л. от билката и чаша вода. Измийте добре корена на репея със студена вода. Внимателно го нарежете на ситни парченца с нож или го настържете. Залейте с вряла вода настъргания корен и оставете да се запарва 10-15 минути. Прецедете. Вземайте по една супена лъжица от отварата, 4-5 пъти на ден.

Източник: zdrave.to