Всеки 10-ти човек е с болни бъбреци, много от хората не подозират

Всеки 10-и българин страда от хронично бъбречно заболяване, като много от хората не подозират за това. Предупреждението отправи проф. Емил Паскалев, председател на Българско нефрологично дружество. А всеки втори човек някога в живота си е преживявал бъбречна криза. Скринингът от последните четири години, показва огромно увеличение на пациенти с проблеми.

Открити в ранен етап, тези заболявания се лекуват или стопират. В противен случай може да доведат до тежки усложнения. Основният проблем е, че пациентите в началото нямат оплаквания, и когато разберат за увреждането, вече може да е късно.
Профилактичните прегледи помагат за ранното диагностициране, като креатининът е един от основните тестове, с които се определят измененията на бъбречната функция.
Проблеми с наднорменото тегло, цигари и алкохол създават предпоставки за проблеми с бъбреците. Проф. Райна Робева, национален консултант по нефрология, съветва да се следят кръвната захар и холестеролът.

В тази битка участие е необходимо да вземат не само лекарите, но и пациентите, които също е нужно да се погрижат за здравето си. “Хората трябва да помнят, че бъбреците са за цял живот и ще им трябват”, казва доц. Валентин Мушеков, нефролог в “Пирогов”. Злоупотребата с аналгитици, невниманието с лекарствата за вирусни заболявания и тяхната прекомерна употреба, безконтролният фитнес също нанасят сериозни вреди. Рентгено-контрастните вещества са поредният фактор, който създава риск.
За намаляване на хроничните бъбречни заболявания помага профилактиката на диабета и хипертонията.

Лекарите успокояват, че този тип бъбречни проблеми не се предават по наследство. Въпреки това е необходимо родителите да внимават, тъй като има предразположеност. Не така стои въпросът с пиелонефрита. При него съществува 42% риск да се предаде
и на следващото поколение, обяснява доц. д-р Анелия Буева, ръководител на Клиника по нефрология и хемодиализа в Катедра детски болести към Медицински факултет.
Хроничните бъбречни заболявания и при най-малките протичат подмолно, без никакви признаци, а започвайки в най-ранна възраст, могат да доведат в по-късна до бъбречна недостатъчност.

Нашите бъбреци служат за филтриране на кръвта и производство на течни отпадъци под формата на урина. Прочистването на организма е тяхната работа и този процес е един от най-важните фактори за здравето ни. Но как самите те да остават здрави и добре функциониращи?

Да разгледаме основните заболявания на бъбреците и най-честите симптоми, свързани с тях

Камъни в бъбреците: болки в гърба, в корема или отстрани; усещане за парене и щипене при уриниране, неотложна нужда за уриниране, кръв в урината, мътна урина или урина с неприятен мирис, малко количество урина по едно и също време; гадене, повръщане, висока температура.

Бъбречна инфекция: висока температура, втрисане; болки в гърба, в корема, отстрани или в слабините; често уриниране, силни и повтарящи се позиви за уриниране, усещане за парене или болка при уриниране, гадене, повръщане.

ХБН (хронична бъбречна недостатъчност): малко количество урина, подуване на краката, глезените и стъпалата, необяснимо задъхване, прекомерна сънливост или умора, продължително гадене, обърканост, болка или тежест в гърдите

Това са много различни състояния с много различни причинители, симптоми и ниво на опасност, обикновено без връзка помежду си. От гореизброените симптоми можете да забележите колко трудно е да се разчетат сигналите, тъй като те са доста неспецифични.

Полагайте профилактична грижа

Много е важно да продължите да наблюдавате тялото си за симптоми. Ако сте изложени на риск поради предишни проблеми с бъбреците или фамилна обремененост, високо кръвно налягане или диабет, е важно да се изследвате всяка година.

Дори и да не влизате в рисковата група, не се успокоявайте прекалено. Бъбреците имат нужда от вашите грижи – особено през летните и зимни месеци. През лятото обезводняването на организма, а през зимата – утежненият хранителен режим създават допълнителни предпоставки за образуване на песъчинки и камъни в тях, както и за възникването на други инфекции.

Едни от най-важните процеси, които поддържат бъбреците здрави и чисти са нормалното отделяне на урина, (което осигурява пречистването на организма от натрупани вредни вещества и токсини) и поддържане на бъбречните клетки и тъкани здрави. Има различни билки и вещества, които подпомагат тези процеси.

Материалът е от  www.WorldKidneyday.org

НЕФРО ХЕРБ – в подрекрепа за здравето на бъбреците, при камъни в бъбреците, бъбречни кризи, цистит и за профилактика

Най-търсеният продукт за проблеми с бъбреците за 2018 година на европейският пазар е билковият Аюрведа продукт – НЕФРО ХЕРБ! От края на 2018 година вече се предлага и на българския пазар.

Нефро херб е иновативна билкова формула, която допринася за поддържане на правилното функциониране на бъбреците и уринарния тракт. Той оказва чудесен ефект върху дейността на отделителната система и организма като цяло. Нефро херб е изключително подходящ при инфекции на уринарния тракт, песъчинки или камъни във бъбреците. Спомага за разбиване на камъните и тяхното изхвърляне, чрез урината. НЕРФРО ХЕРБ се препоръчва и за профилактика с цел предпазване от появата на бъбречно-каменна болест и други нарушения в уринарния тракт. Помага за поддържане нормалния състав и Ph на урината и укрепва целостта на лигавицата на пикочния мехур и уринарните пътища. Нефро херб оказва и лек дрениращ ефект, като отвежда от тялото задържаните течности и токсини.

Как действа НЕФРО ХЕРБ?

При бъбречни заболявания и болести на пикочо-половата система: камъни в бъбреците, песъчинки в бъбреците, цистит, уретрит, простатит и т.н.

При инфекциозни и паразитни болести: генитален херпес, папилома на пикочния мехур,хламидиаза, гонорея, вирусен хепатит и т.н.

При болести на храносмилателната система : холестаза, хепатит.

При болести на ендокринната система, разстройства на храненето и на обмяната на веществата:  киселинно-алкален дисбаланс,захарен диабет, безвкусен диабет,хипергликемия, метаболитен синдром

Новообразувания: злокачествени образувания на бъбреците и пикочо-половата система

КОМЕНТАРИ

 • Станислава

  03.01.2019 at 14:21

  Бях с бъбречни кризи постоянно, който не е правил бъбречна криза не може да си представи болката, която е несравнима с нищо друго. Пия Нефрохерб вече втори курс и от 5 месеца нямам кризи. Предполагам, че ефекта е от него, защото не ми се е случвало толкова дълго време без криза.

 • ххх

  25.11.2019 at 14:45

  20 ЛВ НА МЕСЕЦ НИЩО НЕ Е , АКО ТЕ БОЛЯТ БЪРЕЦИТЕ И ПРАВИШ САМО БЪБРЕЧНИ КРИЗИ И ТОВА НЕЩО ПОМОГНЕ!!

 • ВИОЛЕТА ПЕТРЕЛИЙСКА

  29.11.2019 at 16:22

  Мъжът ми е доволен ама при мен подейства по-малко. Продължавам да довърша курса и ще видим какво ще стане!

 • браво. супер е

  30.11.2019 at 12:41

  Супер е!

 • Мария

  30.11.2019 at 19:51

  Качество : 10, цена: 10, обслижване : 10 !! Доволна съм от нефро херб, сега ще си поръчам и вени херб за вените! хубави са ви продуктите и сте много любезни , мили и обеснявате мн добре!

 • СКЕПТИЧЕН ТИП

  05.12.2019 at 14:37

  АЗ ЧЕСТНО КАЗАНО НЕ ВЯРВАМ ДА Е ТОЛКОВА ЕФЕКТИВЕН!

 • Тони Монтана

  08.12.2019 at 13:38

  харесва ми! действа ми добре!

 • Александрина Давчева

  16.12.2019 at 5:23

  Има ли противопоказания?

  • БИОБИ

   31.01.2020 at 14:24

   Здравейте, Александрина, Нефро херб е натурален билков Аюрведа продукт и няма странични нежелани действия. Поздрави!

 • КАЛОЯН

  16.12.2019 at 11:43

  Имах много силно парене при уриниране и изчезна. направих целия курс. видях, че казвате, че трябва почивка 1 месец. ще повторя пак , останаха още 2 седмици

 • ванката

  24.12.2019 at 12:24

  колко време се пият тия хапчета

  • БИОБИ

   24.12.2019 at 15:12

   Здравейте, препоръчва се 3 месечен прием . 1 опаковка съдържа 180 капсули и стига за пълния курс от 3 месеца. При желание да повторите курса и да приемате Нефро херб профилактично, можете да го направите след почива от 30 дни. Поздрави!

 • П.

  02.01.2020 at 9:28

  Аз чух за Нефро херб от уролога ми . Каза, че пациентите са доволни и че няма странични действия. На мен също ми помогна

 • Ahmed Osman

  12.01.2020 at 14:55

  Glasuvam sas 100! Mnogu mi pomogna!

 • Красимира Симеонова

  17.01.2020 at 21:22

  Аз съм с цистит – имам явно подобрение. пия го втори месец!

Comments are closed.