Кървене от храносмилателната система – алармиращ признак

  • admin
  • 25.06.2020
  • Коментарите са изключени за Кървене от храносмилателната система – алармиращ признак
  • Uncategorized
Кървенето от гастроинтестиналния тракт може да бъде от всяка една негова част. Причините са съответни заболявания, чието усложнение е кръвотечението. Понякога то може да бъде и животозастрашаващо, при което трябва да се реагира незабавно.
Кръвотечението от гастроинтестиналния тракт, известно още като гастроинтестинална хеморагия, представлява всички форми на кръвотечение от хранопровода до ректума. То не е заболяване само по себе си, а е по-скоро симптом.
Различава се остро кръвотечение и хронично кръвотечение, както и кръвотечение от горния храносмилателен тракт и от долния храносмилателен тракт. Горният храносмилателен тракт обхваща хранопровода, стомаха и дванадесетопръстника (дуоденум), а долният – от дуоденума надолу.
Кръвотеченията могат да бъдат безобидни или животозастрашаващи. При острите кръвотечения кървенето започва внезапно и може да бъде изключително опасно, тъй като загубата на кръв би могла да достигне до количество, с което организмът не може да се справи.
Случаите на смърт при него са около 10-20%. Окултните кръвотечения (скрити) спадат към хроничните, тъй като те не се забелязват, но водят до анемия. Дали ще е остро или хронично кръвотечение зависи от подлежащото заболяване (заболяването, чието усложнение е кръвотечението от стомашночревния тракт).
Като причина за кръвотечение от хранопровода (езофаг) биват вариците на хранопровода (това кървене е животозастрашаващо и трябва незабавно да бъде спряно), които се появяват при проблеми с порталната система.
Язви на езофага се получават при рефлукс-езофагит (възпаление на езофагиалната лигавица в резултат на връщане на солна киселина от стомаха към хранопровода), които могат да прокървят. Кръвотеченията от стомаха, при около 50% от пациентите, са резултат от язва на стомаха.
Заболяването представлява дефект на стомашната стена, подобен на раничка, който се появява поради наличието на инфекция с бактерии (Helikobacter pylori), прием на нестероидни противовъзпалителни средства, стрес и др.
Ако дълго време язвата стои без лечение, тя разрушава все по-дълбоко стомашната стена, което означава, че се разрушават все повече кръвоносни съдове и като краен резултат може да се стигне дори и до перфорация на стомаха.
При 15% от случаите отговорници за кръвотечението могат да бъдат ерозии по стомашната лигавица, които са по-повърхостни от язвата. Те могат да се появят при ерозивен гастрит, причинен от прием на нестероидни противовъзпалителни медикаменти, бактерии, вируси (норовируси), стрес, но също така при продължителна консумация на алкохол, злоупотреба с никотин.
Други причини за кръвотечение от стомаха могат да са и стомашните варици, появяващи се при различни заболявания на черния дроб. По-рядко като причина са доброкачествените или злокачествени тумори на стомаха.
Растейки те разрушават намиращите се около тях кръвоносни съдове, резултатът от което е кръвотечение. Подобно на стомаха една от често срещаните причини за кръвотечение от дванадесетопръстника е язва.
Кръвотеченията от долния гастроинтестинален тракт се свързват най-често с хемороиди. Те представляват разширени вени в областта на аналното отвърствие и са характерни за хора с предимно заседнал начин на живот или страдащи от запек.
Прокървяване от долния гастроинтестинален тракт може да има и при наличие на рак на дебелото черво. Разбира се, невинаги се касае за злокачествено заболяване, когато има кървене.
Понякога причината може да са полипи на дебелото черво (те представляват свръхразрастване на видоизменени клетки от лигавицата на дебелото черво). Улцерозният колит и болестта на Крон понякога са виновниците за кръв в изпражненията, като при улцерозния колит е по-често срещано явление.
Според вида на кръвта може да се определи в кой отдел има кървене. Повръщането на ясна кръв (хематемеза) говори за източник в горния храносмилателен тракт. Мелената (черни, лъскави и зловонни изпражнения) също са сигнал за проблем в горния отдел на тракта.
Понякога е възможно да се получи мелена и при кървене от тънките черва или дясната част на дебелото черво. Кървенето от долния храносмилателен тракт се проявява с ясна кръв, премесена с изпражненията.

ВЕНИ ХЕРБ – При Разширени Вени И Хемороиди

  • Съдейства за свиване възпалените вени
  • Облекчава болковото усещане, сърбежа и подуването
  • Неутрализира вредните микроорганизми
  • Стимулира оздравителния процес
  • Възстановява засегнатите тъкани
  • Овладява чувството за парене и дразнене
  • Намалява възпалението
  • Повишава съпротивителните способности на венозните клапи
  • Укрепва стените на кръвоносните съдове
  • Подобрява кръвообращението
  • Блокира ензимите, които причиняват увреждане на кръвоносните съдове, и така спира процеса на разрушение на стените на вените.