Дебелец – надеждния помощник при болки в ушите, кисти и много други

  • admin
  • 08.11.2021
  • Коментарите са изключени за Дебелец – надеждния помощник при болки в ушите, кисти и много други
  • Uncategorized
Дебелецът е устойчиво почвопокривно растение, което е познато на народа от древността и още тогава е използвано с лечебна цел. Разпространено по планинските райони на Южна Европа, той си е извоювал голяма популярност като много издръжлива и прекрасна добавка във всяка градина. 
Познат е още под имената: Дебела Мара, Планинска роза, Алпийска роза и Бабино ухо. Дебелецът е многогодишно тревисто растение, които произлиза от семейство Дебелецови. Растението е силно облистено, като още от основата му излизат издънки. Листата на билката са зелени като към върха може да има червеникав цвят, достигат до 5 сантиметра в диаметър и имат продълговата форма, като в края са заострени. Разположени са последователно с красиви цветове на върха. Малките му листни розети са покрити с бели косъмчета, подобни на паяжини. През летния сезон се появяват красиви звездовидни цветчета в жълт и пурпурен цвят.
Цветето цъфти през летните месеци от юли до август.
Растението може да срещнете из Пирин, Рила, Родопите, Витоша и другите планини, скрита по скалните пукнатини. Коренът му се намира в тях, а листата се разпростират по скалите. Често се отглежда и в домашни условия. Не е претенциозно, не изисква много вода, защото има водоносна тъкан в листата си.
 
Народната медицина използва за лечение и превенция листата от Дебелец и по точно сока от тях. Те са снабдени с мощни антибактериални и противовъзпалителни свойства. Химичният състав на билката е представен от слузни вещества, сапонини, смоли, ябълчена и мравчена киселина, флавоноиди, гликозиди и други. Лечение с билката може да се прилага при болки в ушите, мазоли, рани от изгаряния и други заболявания.
Ползи от Дебелец:
– Помага при болка в ушите – За да спрете болката в ушите са ви нужни листата на растението, като всичко, което трябва да направите е да откъснете едно листо, да го притиснете силно докато пусне сок и от него да капнете 2 капки във възпалено ухо.
– Помага за заличаване на мазоли – В топла вода се разтваря чаена лъжичка сода за хляб. Краката се натапят във водата и се киснат около 15 минути. Без да се измиват от кисненето, краката се подсушават и се взима листо от растението, като внимателно се премахва неговата тънка ципа. Листото се налага върху мазола и се прикрепя с лепенка например и се оставя цяла нощ. Процедурата се повтаря до изчезване на мазолите.
– Използва се като превенция срещу рак – набавете си пресни листа от растението и ги измийте обилно. Изстискайте сока от тях и приемайте по една супена лъжица 3 пъти на ден за 10 поредни дни.
– Помага в борбата с кистите – същата процедура, като тази при превенцията срещу рака.
– При гнойни или порезни рани – отново са необходими пресни листа, на които трябва да се обели ципата. Налагат се върху раната и се залепват с лепенка, държат се на мястото около 2-3 часа, като самия компрес се сменя по 3-4 пъти на ден. Това спомага за изсмукване на гнойта и по-бързото заздравяване на раната. Същото се прави и при премахване на кокоши трън. Прилага се най-малко 4 поредни вечери (ако е нужно продължавате лечението без прекъсване, то по никакъв начин няма да ви навреди).
Това е изключително непретенциозно растение, подходящо за начинаещи цветари, което ще вдъхне нотка на неповторимост във всеки двор.