КАК СЕ ПРИГОТВЯ И ЗАЩО СЕ ПИЕ ЧАЙ ОТ ЦАРЕВИЧНА КОСА

  • admin
  • 18.05.2022
  • Коментарите са изключени за КАК СЕ ПРИГОТВЯ И ЗАЩО СЕ ПИЕ ЧАЙ ОТ ЦАРЕВИЧНА КОСА
  • Uncategorized

Царевицата е растение, което се консумира от хиляди години и е основна земеделска суровина почти по цял свят. Но знаете ли, че царевичната коса, която се намира между кочана и зелената му обвивка, е дори още по-полезна за здравето, и от нейните свойства са се възползвали велики древни народи, сред които индианци, ацтеки и древните китайци? Щом разберете какви са ползите за организма, които тези жълтеникави нишки на царевицата крият в себе си, гарантираме ви, че повече няма да ги изхвърляте с лека ръка, както досега!

Ако искате да разберете как се приготвя и как се пие чай от царевична коса, какви са ползите за човешкото здраве и има ли странични ефекти от приема, останете с нас до края на статията!

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ЦАРЕВИЧНАТА КОСА

Царевичната коса се намира между кочана и обвивката му от зелени листа и всъщност представлява близалцата на женските цветове на растението, в чийто състав се съдържат множество важни за организма вещества. Това са витамини от групата В, С, К, калий, калций, магнезий, аминокиселини, етерични масла, смоли и много други елементи!

Царевичната коса се нарича още “свила” и е използвана от индианците като афродизиак, противовъзпалително средство срещу ухапване от змии и стимулант за растеж на косата.

Днес царевичната коса намира широко приложение както в народната медицина, така и във фармацевтичната индустрия. Тя не е годна за директна консумация, а за да бъде максимално полезна, е важно да бъде добре изсушена. В противен случай свойствата ѝ не са толкова силни, а и може да подейства слабително.

Основните варианти за употребата на свила са под формата на отвара, тинктура или хранителна добавка, но един от най-предпочитаните начини още от миналото е под формата на чай от царевична коса.

КАКВИ СА ПОЛЗИТЕ ЗА ЗДРАВЕТО НА ЧАЯ ОТ ЦАРЕВИЧНА КОСА

Основните страни, в които консумацията на чай от царевична коса е широко разпространена, са Китай, Франция, Турция, както и родината на растението – Южна Америка. Свилата крие множество ползи за организма, най-известните сред които са следните:

  • Благоприятства работата на черния дроб – Чаят от царевична коса има детоксикиращо и антиоксидантно действие и помага на организма да се пречисти от натрупаните вредни токсини. По този начин функциите на черния дроб се облекчават и подобряват.
  • Премахва натрупания стрес и дава енергия – Приемът на чай от царевична коса е ефикасно средство против напрежение, като същевременно придава на организма тонус и енергия. Популярен е и сред почитателите на спорта, тъй като помага на мускулите да се възстановят по-бързо след тренировка.
  • Намалява главоболието и болките в ставите – Противовъзпалителното действие на билката, заедно със свойството ѝ да подобрява кръвообращението, помагат срещу болки и скованост в ставите, раменете, главата и други мускули.
  • Регулира кръвното налягане и нивата на кръвна захар – Чаят от царевична коса може да помогне на организма да регулира производството на инсулин, като по този начин нормализира и кръвната захар.
  • Действа успокояващо на дихателната система – Консумацията на чай от царевична коса и гаргара с него може да успокои възпалено гърло, понеже действа антибактериално, отхрачващо и противовъзпалително.

ЧАЙ ОТ ЦАРЕВИЧНА КОСА ЗА ОТСЛАБВАНЕ

Още от далечни времена хората са били наясно, че царевичната коса може да се приема под формата на чай, като средство за отслабване. Благодарение на съдържащите се в състава ѝ детоксикиращи вещества, антиоксиданти и диуретичното ѝ действие, свилата помага на организма да се освободи от натрупаните течности и токсини.

В нея се съдържат малко калории и много фибри, които засищат, подпомагат храносмилането, намаляват апетита и благоприятстват изчистването на червата и по-лесното изхвърляне на отпадните продукти.

Царевичната коса е чудесно средство, което може да ви помогне да изгорите излишните подкожни мазнини и да влезете във форма по естествен начин! Разбира се, няма как да разчитате, че само приемът на чай от царевична коса за отслабване ще премахне излишните килограми, но той значително може да подобри и забърза процеса, когато е съчетан с достатъчна физическа активност и балансирана диета.

ЧАЙ ОТ ЦАРЕВИЧНА КОСА ПРИ ПРОБЛЕМИ С БЪБРЕЦИТЕ

Неслучайно спрягат царевичната коса като едно от най-безвредните и ефикасни природни лечителни средства срещу хроничен цистит и болки, причинени от камъни в бъбреците. Чаят от царевична коса за бъбреци е чудесен естествен начин да облекчите организма си от неразположението и проблемите с тези органи, като същевременно ви помага да прочистите и пикочните си пътища.

Невероятният химичен състав, съчетан с антисептичните свойства на билката, я прави толкова лековита срещу проблеми с отделителната и пикочо-половата система. Антиоксидантните, диуретичните и противовъзпалителните ѝ свойства забързват циркулацията и изхвърлянето на натрупаните течности и токсини, като по този начин те не се задържат в организма и не създават предпоставка за появата на бактерии.

КАК СЕ ПРИГОТВЯ ЧАЙ ОТ ЦАРЕВИЧНА КОСА

Приготвянето на обикновен чай от царевична коса за отслабване може да се случи бързо и лесно, като се нуждаете само от билката в сушено състояние и от вода. Приемът му ще подейства комплексно на вашия организъм, като може да ви донесе и други ползи, освен премахването на излишните килограми. За да си направите чай от свила:

  • В 1 литър вряща вода добавете 3 с.л. изсушена царевична коса;
  • Оставете да ври на слаб огън за 2 минути;
  • Свалете от котлона и изчакайте да изстине;
  • Прецедете и пийте по 3-4 чаши дневно.

Може да си приготвите и по-малко количество, като залеете 2 с.л. царевична коса с половин литър вряла вода и оставите да кисне в продължение на 2 часа. След това чаят се пие по 4 пъти на ден преди хранене.

Ако сварите 1 с.л. царевична коса заедно с чаша вода за половин час в стъклен съд, след което пиете от чая по 3 с.л. на всеки 3 часа, полезните свойства на билката се запазват в най-голяма степен и насищат организма с необходимите елементи по по-оптимален начин, давайки му необходимото време да ги усвои.

Редовната консумация на чай от царевична коса може да помогне за излекуването и облекчаването на симптомите на хроничен цистит, особено когато в чая се добави боровинка или бял равнец. За приготвянето му:

  • Кипнете 1 чаша вода и добавете 2 с.л. сушена царевична коса;
  • Пресипете в чайник или друг удобен за вас съд;
  • Добавете боровинка или бял равнец;
  • Оставете да се запари за 10 минути, след което прецедете;
  • Разделете количеството на три равни части, които да изпиете през деня.

Добавете мед, ако не ви е достатъчно сладко, понеже свилата сама по себе си е почти безвкусна. Друг начин за приготвяне на чай, който подтиска апетита, е да залеете 1 с.л. царевична коса с чаша вряла вода, да разделите течността на три равни части и да я приемате половин час преди всяко основно хранене.

ПРЕПОРЪЧИТЕЛЕН ДНЕВЕН ПРИЕМ

За да се възползвате максимално от полезните свойства на чая от царевична коса и да не навредите на организма си, е много важно да спазвате препоръчителния дневен прием. Вече знаете, че може да пиете до 4 чаши дневно чай от царевична коса за отслабване, но в продължение на максимум 2 седмици. След паузата може да приемате течността още седмица, когато резултатите вече би трябвало да са налице.

При цистит и бъбречни проблеми приемайте напитката по една чаша дневно, разделена на три равни части. Лечението се прилага в продължение на най-много 10 дена, след което трябва да дадете на организма си 5 дена почивка.

СТРАНИЧНИ ЕФЕКТИ НА ЧАЯ ОТ ЦАРЕВИЧНА КОСА

Приемът на чай от царевична коса може да бъде противопоказен при бременност, затова задължително трябва да бъде консултиран с лекар! При заболявания, свързани със сърдечно-съдовата система, повишено кръвосъсирване и жлъчна секреция или хепатит, е добре да се въздържате от прием на свила, както и ако страдате от ниско кръвно налягане и ниски нива на кръвна захар, понеже билката допълнително ги намаля. Ако страдате от анорексия, разширени вени или друго сериозно заболяване, също е задължително да посетите личния си лекар преди да започнете консумацията на чай от царевична коса.

Заключение:

Не винаги е необходимо да разчитате единствено на сериозни лекарствени медикаменти, когато съществуват и техни природни заместители, които по естествен начин могат да ви помогнат с превенцията или справянето с по-леки здравословни проблеми. Натуралните продукти се усвояват много по-добре от организма.

Надяваме се, че информацията ви е била полезна. Може да следите и нашия блог, където редовно качваме статии на здравословна тематика.